Op til 300 svenskere kæmper for Islamisk Stat

Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, har oplysninger om, at 100 svenske statsborgere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe sammen med den islamisk fundamentalistiske oprørshær Islamisk Stat.

Men tallet er muligvis langt større. I hvert fald siger Anders Thornberg, der er Säpo-chef, er der også er ubekræftede tilfælde, og regner man dem med, så er tallet oppe på 250 til 300 svenskere på slagmarken i Mellemøsten.

- Vi har set en stigning i rejserne til Syrien, hvor et antal unge svenske mænd rejser til og får træning i træningslejre. De lærer at blive terrorister, at håndtere sprængstoffer og våben, siger han til svensk radio.

Herhjemme har PET tidligere anslået, at omkring 100 danskere har været eller er i Syrien og Irak for at kæmpe med Islamisk Stat.

Anders Thornberg siger, at det synes at blive stadig mere populært at rejse til Mellemøsten for at kæmpe med Islamisk Stat. I hvert fald øges antallet af svenskere, der har denne destination.

- For en uge siden sagde de bekræftede tal, at det var 92 personer, som var rejst til Syrien og Irak for at kæmpe. I går fik jeg en opdatering, og da var tallet 100, siger han.

Sveriges justitsminister, Morgan Johansson, planlægger at fremsætte et lovforslag, der kriminaliserer deltagelse i træning og kamp for organisationer, som er på FN's terrorliste.

Forslaget ventes fremsat næste år.

/ritzau/TT

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip