Opbakning til tvungen alkolås til dømte spritbilister

Både Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om et forslag, der tvinger dømte spritbilister til at få en alkolås i deres bil, så bilen slet ikke kan køre, hvis føreren har drukket alkohol.

Forslaget kommer fra Havarikommissionen for Trafikulykker, og det støttes desuden af politiet og Rådet for Sikker Trafik.

Siden april har spritbilister kunnet få et mindre nedslag på straffen ved at montere en alkolås i deres bil. Men kun syv har sagt ja.

- Vi må erkende, at den ordning ikke fungerer og ikke er vejen frem. Derfor er vi nødt til at se på nogle mere kontante tiltag. Her kan en tvungen ordning til dømte spritbilister være en mulighed, siger Venstre transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), til Ritzau.

Han slå samtidig fast, at Venstre er imod en generel indførelse af alkolåse.

- Det er forkert at belemre det store flertal af lovlydige borgere, der aldrig kunne drømme om at køre spritkørsel, med en alkohollås, siger han.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, bakker også op om, at skruen skal strammes overfor dømte spritbilister, så de påtvinges en alkolås.

- Men vi så desuden også gerne alkolåse i alle nye biler, siger han.

Alkohol er involveret i to ud af tre alvorlige trafikulykker i nattetimerne, viser en ny rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

15 procent af alle ulykker på de danske veje sker om natten, men det er 20 procent af ulykker, hvor en eller flere personer dør, der sker om natten.

Og alkohol spiller en overraskende stor rolle, siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, til Jyllands-Posten.

- I en stor del af de ulykker, vi har undersøgt, har det vist sig, at føreren havde en promille på mellem en og to - og nogle endda over 2,0.

/ritzau/

 

Dagens Gossip