Opec melder sig klar til oliepris på 40 dollar

De mest indflydelsesrige kredse i oliekartellet OPEC er parat til at lade olieprisen falde et godt stykke endnu, før de vil diskutere en begrænsning i produktionen for at få prisen op igen.

Det skriver den britiske avis Daily Telegraph.

Lige nu er olieprisen nede med 45 procent i forhold til juni. Brent - et indeks over højkvalitets olie fra 15 felter i Nordsøen - nåede i fredags ned på 62 dollar per tønde, og det er den laveste pris i fem og et halvt år.

Men OPEC kan klare mere endnu.

- Vi ændrer ikke holdning, fordi prisen kommer ned på 60 dollar - eller for den sags skyld 40 dollar, siger Suhail -al-Mazrouei, energiminister i De Forenede Arabiske Emirater, ifølge Daily Telegraph til nyhedsbureauet Bloomberg.

Ministerens udtalelse er kommet på en konference i Dubai.

Prisen er faldet som en kombination af lavere efterspørgsel end ventet fra Europa og Asien samtidig med, at USA har fået gang i udvinding af skiferolie.

Opec - Organisationen af Olieeksporterende Lande - har 12 medlemslande, hovedsagelig i Mellemøsten.

De olierige lande i Golfen er mere opsatte på at holde de nuværende kvoter, som de 12 lande aftaler for at fastholde en given pris, end flere af de mere fattige OPEC-lande som Venezuela og Ecuador.

På OPEC-mødet i november talte nogle af de fattigere lande for, at kvoterne skulle ned, sådan at der kom mindre olie på markedet for af denne vej at få prisen i vejret.

Men blandt andre Saudi-Arabien sagde stop, og det endte med, at kvoterne blev fastholdt.

Daily Telegraph skriver, at mange olieanalytikere mener, at OPEC i realiteten har indledt en priskrig mod producenter af energi uden for OPEC.

En af bevæggrundene for Golflandene er, at jo højere olieprisen er, jo mere idé er der i at udvinde energi fra andre og mere kostbare energikilder som netop skiferolie samt grønne energiformer som eksempelvis vind.

Så en lavere oliepris gør andre energiformer end olie forholdsvis dyr.

Store olieproducenter som USA, Rusland og Norge står uden for OPEC, og de rammes også af de lavere oliepriser.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip