Opgrader computeren: Kvart million afskæres fra NemID

Op imod en kvart million danskere kan opleve problemer med at bruge deres NemID. Det drejer sig om dem, der har Windows XP som styresystem på deres computer.

Det skriver Avisen.dk.

Programmet Java, som er brugt til at programmere NemID med, skal nemlig opdateres, og den opdaterede version fungerer ifølge Digitaliseringsstyrelsen ikke sammen med styresystemet Windows XP.

A-kasserne frygter, at der vil blive en masse bøvl for danskere, der skal have udbetalt deres dagpenge i slutningen af juli.

- Hvis man taster sig ind på sin digitale adgang til a-kassen, ja så forhindres man i det til den udbetaling, der sker her i slutningen af juli.

- Vi frygter, der er mange, som ikke har taget højde for det her. Og så står man der og kan ikke få udbetalt sine penge, siger Keith Fobian, der er administrerende direktør i Dana, a-kassen for selvstændige, til Avisen.dk.

6,1 procent af dem, der logger sig ind via NemID, har et XP-styresystem. Det svarer til 256.000 danskere. Og de kan altså komme i klemme, hvis de ikke får et nyt styresystem eller husker at gøre tingene på den gammeldags manér og udfylder papirer i hånden.

A-kasserne er dog klar med lavpraktiske, analoge løsninger.

- Folk skal jo have deres penge, så vi anbefaler, at man downloader en blanket, som så udfyldes og sendes ind til os. Ellers kan man selvfølgelig også tage på biblioteket eller forbi sin kusine og låne en computer, siger Keith Fobian.

Selvom der fra 1. juli blev lanceret en ny version af NemID, som ikke er afhængig af Java, og kan bruges fra smartphones og tablets, så løser det ikke problemet for XP-brugerne.

De vil nemlig være langt mere udsat for virus- og hackerangreb, fordi systemet ikke sikkerhedsopdateres tilstrækkeligt, ligesom de ikke vil kunne få support.

- Derfor er det også vores klare anbefaling, at XP-brugerne skifter til et nyere styresystem nu, siger Lars Frelle-Pedersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip