Opposition vil straffe kommuner ved nye omsorgssvigt

Trods massiv omtale af en række sager de senere år, hvor kommuner har forsømt at tage vare på udsatte børn, kniber det stadig for visse socialforvaltninger at få grebet ind i tide.

Det seneste eksempel, hvor Folketingets Ombudsmand har kritiseret en kommune for ikke at have reageret trods 11 henvendelser udefra, får nu to oppositionspartier til at kræve nye regler på området.

De foreslår begge, at man deler bøder ud til de kommuner, der ikke reagerer hurtigt nok på de henvendelser, man får.

- Jeg tager det for givet, at ministeren følger den her sag helt til dørs, så vi får fuldstændig vished om, hvorfor det er endt så galt.

- Om nødvendigt bør ministeren også se på, om sådanne hændelser skal have økonomiske konsekvenser for kommuner, som ikke er deres ansvar bevidst, siger børneordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Folkeparti er man af samme opfattelse. Socialordfører Karin Nødgaard mener som udgangspunkt, at reglerne er gode nok, bortset fra, at der ikke er mulighed for at straffe de kommuner, hvor sagsbehandlingen er mangelfuld.

- Der skal være nogle sanktioner for svigt, som er så markante, at kommunerne må oppe sig, siger hun i en pressemeddelelse.

I regeringens støtteparti SF er man også ved at være så vidt, at man er klar til at straffe kommunerne på økonomien, hivs de ikke lever op til reglerne.

- Det sidste træk må efterhånden være, at sanktionere dem, der begår grove svigt, for økonomi er desværre ofte det sprog, der forstås bedst og som kan være midlet til at få kommunerne til at forebygge, hedder det fra Karina Lorentzen, der er medlem af Folketingets socialudvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip