Oppositionskandidater i Brasilien slår sig sammen

Den socialdemokratiske udfordrer Aecio Nevas får nu støtte fra socialistpartiets Marina Silva, inden han den 26. oktober skal ud i en anden valgrunde med Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, fra arbejderpartiet. Det oplyser nyhedsbureauet AFP

Marina Silva var sammen med Nevas præsidentens største udfordrer ved den første valgrunde, og Silva lignede i flere uger den samlede vinder.

Mod slutningen af valgkampen faldt opbakningen til hende dog så voldsomt, at hun ikke blev blandt de to kandidater, der fik flest stemmer og kvalificerede sig til anden valgrunde. Det gjorde Nevas i stedet og nu slår de to pjalterne sammen for at slå præsidenten.

De to oppositionskandidater fik i første valgrunde tilsammen 54 procent af stemmerne mod Dilma Rousseffs 42 procent, og det bliver dermed en seriøs udfordring, som præsidenten står overfor.

Det er dog uvist, hvor mange af Marina Silvas stemmer, der følger med hende over i Aecio Nevas' lejr.

En måling fra instituttet Ibope bragt i magasinet The Economist i september viste, at cirka halvdelen af Silvas stemmer på forhånd havde besluttet sig for at ville stemme på Nevas i anden runde, hvis Silva skulle ryge ud.

En fjerdedel af Silvas vælgere havde dog på forhånd besluttet sig for, at de ville stemme på Dilma Rousseff, hvis Silva skulle ryge ud, mens den sidste fjerdedel ikke havde besluttet sig.

Meningsmålinger fredag fra både Ibope og Datafolha gav Aecio Nevas en smal føring på 46 procent af stemmerne, mens Dilma Rousseff stod til 44 procent. Det var før Marina Silvas erklæring af støtte til Nevas.

Brasilianerne går til valg igen den 26. oktober.

/ritzau/