Opretter nødlager: Nu er Danmark ved at løbe tør

Statens Serum Institut har valgt at gemme 50.000 influenzavacciner på et nødlager. Foto: Shutterstock.com

Nu oprettes der nødlager, da Danmark er ved at løbe tør.

I år har der været ekstra stor efterspørgsel på influenzavacciner, og det kan man mærke hos Statens Serum Institut. Faktisk er der så mange, der ønsker en vaccine, at Danmark nu er ved at løbe tør, skriver TV 2.

Læs også

Breaking: Højeste antal corona-smittede i Danmark nogensinde

Statens Serum Institut (SSI) har bestilt 1,6 millioner doser, og torsdag er SSI begyndt at sende dem ud til kunderne, men SSI har valgt at holde på nogle af vaccinerne.

“Der er ikke taget stilling til, hvornår og hvordan vi åbner op for bestilling i det spærrede lager, men det er i sagens natur et lager, der er sat til side, så vi har noget til de allermest kritiske dele af risikogrupperne, hvis det skulle blive nødvendigt,” forklarer Ole Jensen, der er vicedirektør i Statens Serum Institut til TV2.

Der er tale om 50.000 doser, der er gemt på et spærret nødlager. 

Brug det kun til disse grupper

Den ekstraordinære store efterspørgsel på influenzavacciner i år har fået Sundhedsstyrelsen til at opfordre til, at vaccinerne bruges til de grupper, som Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccineret.

“I år oplever vi ekstra stor interesse for at blive vaccineret mod influenza. Det er jo rigtig godt, for vi vil gerne forebygge alvorlig influenzasygdom. Den store interesse for vaccination betyder dog også, at vi er opmærksomme på, at vaccinerne bliver brugt til dem, som vaccinerne er indkøbt til, nemlig dem der er i risiko for alvorlige sygdomsforløb eller deres sundheds- og plejepersonale. Ellers kan vi ende i en situation, hvor der ikke er vacciner nok til dem som de er vigtigst for,” sagde Marlene Øhrberg Krag, centerchef i Sundhedsstyrelsen, tidligere på måneden i en pressemeddelelse

For de fleste personer vil influenza nemlig ikke være en alvorlig sygdom, men nogle personer er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver syge med influenza. Herunder kan du se de grupper, der er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

  • Alle personer, der er fyldt 65 år

  • Personer med visse kroniske sygdomme

  • Gravide i 2. og 3. trimester

  • Svært overvægtige

  • Andre personer i særlig risiko

  • Førtidspensionister

  • Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza 

Læs også

Prisstigning på vej til mere end en million danskere

 

 

 

 

Dagens Gossip