Oprørere lover våbenhvile under Colombias præsidentvalg

De venstreorienterede Farc-oprørere har erklæret våbenhvile fra 9.-30. juni, mens Colombia vælger ny præsident.

Farc fortæller om våbenhvilen i et åbent brev, der er blevet offentliggjort på oprørsgruppens hjemmeside og har den højreorienterede præsidentkandidat Oscar Ivan Zuluaga som modtager.

Oppositionsudfordreren er skeptisk over for de fredssamtaler, som hans modkandidat, den siddende præsident Juan Manuel Santos, har indledt med gruppen. Valget har i høj grad handlet om, hvordan Colombia skal håndtere Farc-bevægelsen.

- Vi ønsker at fortælle landet gennem dig (Zuluaga, red.) om vores beslutning om at erklære endnu en unilateral våbenhvile i forbindelse med anden runde af valget til præsident for republikken, hedder det i brevet.

I maj stod det klart, at præsidentvalget måtte ud i en anden runde, da ingen af kandidaterne fik nok stemmer til at vinde første runde.

62-årige Santos har ledet det sydamerikanske land siden 2010, og han har gjort den årelange kamp mod den væbnede oprørsgruppe Farc til omdrejningspunktet for valgkampen.

Santos ønsker fredsforhandlinger med guerillaerne, mens Zuluaga har lovet at slå hårdere ned på dem for at stoppe den 50 år lange krig, som har kostet omkring 200.000 mennesker livet.

Zuluaga beskylder Santos for at lefle for oprørsgruppen, og han har lovet, at han vil skrotte forhandlingerne med Farc.

Farc var oprindeligt en bondebevægelse, der ønskede jordreformer, men siden er organisationen også blevet beskyldt for at kontrollere en del af narkomarkedet. Farc har stået bag talrige gidseltagninger.

Regeringen og Farc har diskuteret fem punkter i en fredsplan med Cuba som mægler.

Anden runde af præsidentvalget finder sted 15. juni.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip