Oprørsbevægelse dræber 12 sikkerhedsstyrker i Colombia

Medlemmer af den colombianske oprørsbevægelse Den Nationale Befrielseshær (ELN) har mandag dræbt 12 sikkerhedsfolk i et bagholdsangreb.

Det oplyser Colombias præsident, Juan Manuel Santos.

Bevæbnede oprørere gik til angreb på en gruppe soldater, som var i færd med transportere stemmer fra søndagens lokalvalg.

Angrebet fandt sted i provinsen Boyaca i den centrale del af landet.

- Mens vi havde en af de mindst voldelige valgdage i årevis, så har ELN slagtet 11 soldater og en politibetjent i Boyaca, siger Juan Manuel Santos i en tv-transmitteret tale fra præsidentpaladset.

- Mit hjerte er knust. Det her viser, at ELN ikke forstår, at tiden er inde for fred og ikke krig, siger Santos.

Hans regering har siden 2012 forhandlet med Colombias største oprørsbevægelse, Farc, om en fredsaftale. Der har siden også været uforpligtende samtaler med ELN, men de har ikke ført til en formel fredsproces mellem parterne.

Præsidenten advarer om, at han har beordret militæret til at intensivere sine aktioner mod den venstreorienterede ELN-bevægelse.

- Hvis ELN tror, at den vil vinde politisk terræn med den slags handlinger, eller stå stærkere i en eventuel forhandlingsproces, så tager den fuldstændig fejl, tilføjer han.

Den colombianske regering og Farc stiler efter at have en fredsaftale på plads inden marts næste år, oplyste præsident Santos i september.

Han opfordrede i den forbindelse ELN, der skønnes at have omkring 2000 medlemmer mod Farcs 7000, til at følge den større og mere berømte oprørsbevægelse eksempel og søge en fredsaftale.

Uafhængige iagttagere har sagt, at der både hos regeringen og ELN er en mangel på vilje til at indgå en pagt om fred.

I 2002 og 2007 var der på neutral grund - i Cuba og Venezuela - fredsforhandlinger mellem regeringen og ELN.

Konflikter mellem venstreorienterede oprørsgrupper, paramilitære højrefløjsbevægelser og regeringssoldater har de seneste fem årtier kostet over 220.000 mennesker livet og fordrevet millioner i Colombia

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip