Oprørsgruppe indtager vigtig by i det nordlige Irak

Den strategisk vigtige by Tal Afar i det nordlige Irak er faldet til militante, sunniarabiske islamister efter flere dages hårde kampe, siger embedsmænd og øjenvidner.

- Byen Tal Afar og lufthavnen er fuldstændigt under de militantes kontrol, siger en embedsmand, der ønsker at være anonym.

Byen er domineret af shiamuslimer.

Der kommer samtidig rapporter om, at 69 fanger blev dræbt mandag, da de militante angreb en konvoj, som transporterede fangerne i et område syd for Bagdad.

En politimand og otte bevæbnede mænd blev også dræbt under sammenstød, der blev udløst af angrebet.

Der er ingen detaljerede oplysninger om, hvordan de 69 fanger blev dræbt. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, landede tidligere mandag i Bagdad på et overraskende besøg. hvor han skal føre drøftelser med premierminister al-Malaki og andre ledere.

Kerry kommer til Bagdad på et tidspunkt, hvor USA har antydet, at det vil lægge pres på irakiske ledere for at få dem til at gøre mere for skabe dialog med sunnimuslimske grupper, der føler sig marginaliseret.

- Kerry skal mødes med ledere fra hele det politiske spektrum, siger talskvinden for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki.

Hun tilføjer, at Kerry skal drøfte, hvor USA kan støtte Irak, og hvordan Irak hurtigst muligt kan få dannet en regering, der repræsenterer irakernes interesser.

Kerry sagde forud for sit besøg, at USA ikke vil vælge eller bestemme, hvem der skal regere Irak, men han understregede, at USA har bemærket en bred utilfredshed blandt kurdere, sunnimuslimer og visse shiamuslimer.

Washington meddelte i sidste uge, at det sender 300 særlige militære rådgivere til Irak.Kerry er på en rundrejse i Mellemøsten, men hans besøg i Irak var ikke annonceret på forhånd.

Den militante gruppe Isil, Islamisk Stat i Irak og Levanten, leder grupperingen af sunnimuslimske grupper, som deltager i offensiven i det nordlige Irak.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip