Oprørsleder: Våbenhvileaftale indgået i Donetsk

Der er indgået en våbenhvileaftale i Donetsk lufthavn i det østlige Ukraine, siger en oprørsleder i regionen, som i flere måneder har været centrum for kampene mellem hæren og prorussiske separatister.

- I dag er vi nået frem til en aftale om at indstille al skydning omkring Donetsk lufthavn fra klokken 18.00 (klokken 17.00 dansk tid), siger en af lederne af den selverklærede Folkerepublik i Donetsk, Andrei Purgin.

Tidligere havde Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, meddelt, at ukrainske regeringsstyrke og prorussiske oprørere i princippet var nået til enighed om en våbenhvile i det krigshærgede Lugansk-område, som er en af de to provinser i den østlige del af landet.

- Alle går i princippet ind for en total våbenhvile langs hele den linje, hvor Ukraines væbnede styrker står over for de styrker, der kontrolleres af Folkerepublikken Lugansk. Våbenhvilen skal gælde fra den 5. december, hedder det i en erklæring fra OSCE.

Det østlige Ukraine har længe været rystet af hårde kampe i Lugansk og Donetsk-provinserne og OSCE har tidligere advaret om, at de fortsatte kampe trods en våbenhvile igen kan udvikle sig til åben krig.

En våbenhvile, der blev indgået i september, er blevet mere og mere skrøbelig. Den har stoppet kampe langs store dele af frontlinjen, men har ikke kunnet bremse de fortsatte bombardementer af strategiske byer og områder. Det gælder for eksempel et frontafsnit ved Lugansk, som er den næststørste by i regionen.

I de seneste syv måneder er over 4100 mennesker blevet dræbt under kampe mellem regeringssoldater og prorussiske separatister i det østlige Ukraine, mens næsten 10.000 er blevet såret.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip