Optimisme før EU-topmøde: Bindende mål for CO2 på vej

Der er udsigt til en politisk aftale med bindende mål for reduktion af CO2-udledningen, når EU-landene holder topmøde i slutningen af oktober, vurderer udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Vurderingen falder efter et møde mellem unionens europaministre i Bruxelles mandag, hvor EU-topmødet om fire uger blev diskuteret, blandt andet klimamål.

- Jeg vil forvente, at der kommer i hvert fald et bindende mål. Om der så kommer to eller tre, er mere tvivlsomt. Jeg vil forvente et bindende mål på klima, siger Martin Lidegaard og understreger i samme åndedrag, at det er krævende at få alle lande med og derfor "ikke er givet" på forhånd.

- Sproget i rummet giver anledning til optimisme i hvert fald i forhold til klimamålet.

Ifølge udenrigsministeren nævner ingen af de 28 medlemslande "andet end de 40 procents" reduktion af CO2-udslippet i forhold til 1990-niveauet.

- Diskussionen er større, om vi også skal have bindende mål på vedvarende energi og energieffektivitet.

Spørgsmålet om energisikkerhed er igen kommet højt på dagsordenen efter konflikten i Ukraine, der er totalt afhængig af russisk gas, som også en række europæiske lande importerer i stor stil.

Rusland har tidligere lukket for gassen.

Derfor kom det på mødet frem, at man via et ambitiøst mål for energieffektivitet kan reducere importen af russisk gas meget betydeligt.

- Hvis man beslutter sig for et effektivitetsmål på 35 procent, vil det svare til, at man kan skære 85 procent af den russiske gaseksport til Europa. Det er altså noget, der batter.

- Hvis det er 30 procent, så svarer det til 55 procent reduktion af gasimporten fra Rusland, siger Lidegaard.

Aktuelt har der været konsensus om et ønske på 30 procents reduktion, men unionens største økonomi, Tyskland, kom mandag på banen med et ønske om 35 procent - foreløbig som det eneste land.

- Selvfølgelig skal Danmark ligge i den ambitiøse ende, siger Martin Lidegaard.

- Danmark vil gerne have ambitiøse mål på det hele - og gerne bindende.

Polen har vedvarende været skeptisk over ambitiøse, bindende mål på grund af bekymring over konsekvenserne for landets kulindustri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip