Optimisme i danske eksportvirksomheder

Danske virksomheder regner med, at fremgangen på eksportmarkederne vil fortsætte ind i 2014. Det fremgår af en måling blandt 355 virksomheder med eksport lavet af analysehuset Wilke for Jyllands-Posten.

Virksomhederne forventer ifølge målingen at øge afsætningen på eksportmarkederne med 7,4 procent næste år, før man tager hensyn til inflationen.

Det er mere end en fordobling af væksten i 2013, som ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet landede på omtrent tre procent.

- Den internationale økonomi ser godt ud ved udgangen af 2013. Det lover godt for udviklingen i dansk eksport, siger Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Udviklingen i eksporten lader dermed til at fortsætte de positive takter, som er taget til i styrke i anden halvdel af 2013.

Recessionen i EU i slutningen af 2012 og i begyndelsen af sidste år satte en effektiv stopper for eksportvæksten.

Da gældskrisen gled i baggrunden, kom der mere gang i hjulene rundt omkring i specielt Europa i løbet af foråret, og eksporten er fulgt med.

Virksomhederne nyder samtidig godt af en forbedret konkurrenceevne, som de seneste år er blevet styrket af de danske lønmodtageres tilbageholdenhed.

De positive takter på eksportmarkederne ser også ud til at smitte af på lysten til at investere.

Næsten halvdelen af virksomhederne regner således med at investere mere i 2014, end de gjorde i 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip