Optræk til unormalt tidlig høst

Tidligere end nogen kan huske, er mejetærskerne netop nu i gang med at æde sig ind på kornmarker mange steder rundt i landet.

- Uden at kunne dokumentere det, så er det højst usædvanligt at se høst af nu i første omgang vinterbyg på et så tidligt tidspunkt. Vi høster mindst 14 dage tidligere, end vi plejer i nogle områder, siger Ivar Ravn, der er direktør for Videncentret for Landbrug, Planteproduktion i Skejby ved Aarhus.

Det er især på Sjælland og i Vestjylland samt nogle enkelte steder i Østjylland, at der allerede nu er fuld gang i høsten, fordi der har været megen tørke. Men de øvrige dele af landet er snart på vej.

Ifølge Ivar Ravn er der bredt set udsigt til en flot høst.

- Samlet set er det svært at se et bedre vækstår end i år, når vi ser landet under ét. Der var en kanonstart med et godt efterår og en fin og mild overvintring af afgrøderne. Siden har der de fleste steder været den rigtige blanding af regn og sol, siger han.

Det eneste minus i regnestykket har været, at der trods alt i nogle egne - blandt andet dem, hvor der høstes allerede nu - har været for tørt.

- Udbytterne tegner pæne, men de er nok prægede af en vis tvangsmodning af kornet, som betyder, at kernerne bliver lidt mindre, end de kunne have været. Omvendt så slipper landmændene for udgifter til korntørring, siger Ivar Ravn.

Hvis ikke danske landmænd af miljøhensyn var underlagt gødningsnormer, som ifølge landbruget i år betyder en undergødskning på 16 proccent, så havde der for alvor været tale om en flot høst, ifølge Ivar Ravn.

- Det er meget ærgerligt og koster landbruget penge i forhold til, hvis planterne havde fået den nødvendige krudt til at vokse til det sidste, siger han.

Holder vejret til den pæne side, forventer han, at over halvdelen af høsten er i hus en uge ind i august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip