Ordførere: Bred regering kan få Grønland på rette kurs

Selvom Socialdemokraternes søsterparti Siumut står som vinder af valget i Grønland, er der fra Christiansborg et håb om, at partiet udnytter valgsejren til at danne en bred regering med valgets nummer to, Inuit Ataqatigiit (A).

På den måde vil Grønland stå stærkest i at få selvstyret ud af den økonomiske krise, hvor der er et akut behov reformer.

Sådan lyder det fra grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen (S), efter at det tidligt lørdag står klart, at Siumut er blevet Grønlands største parti med kun 326 flere stemmer end Inuit Ataqatigiit.

Siumut og IA har begge 11 mandater, og der kræves 16 mandater for at opnå flertal i Landstinget.

- Med de udfordringer, Grønland står med, hvor der er et stort behov at træffe beslutninger af reformkarakter, så jeg tror på, at en bred regering vil være gunstig for Grønland, og det håber jeg, at man kan nå frem til, siger Flemming Møller Mortensen til Ritzau.

- Vi ved jo godt, at de brede aftaler er langtidsholdbare. Jeg vil håbe, at man formår at administrere mandaterne til at sikre grønlandsk fremdrift. Alle ved, at økonomien er en udfordring, og derfor skal der skabes et overblik, så man ved, hvad man har at arbejde ud fra, siger han.

Økonomien har været et stort tema i valgkampen, da Grønland de seneste år har haft negativ vækst. Tidligere i denne uge kom det desuden frem, at landskassen i år ventes at vise et underskud på 275 millioner kroner.

Enhedslisten grønlandsordfører, Finn Sørensen, ønsker Siumut tillykke med valgsejren, men kalder det samtidig afgørende, at IA bliver en vigtig del af grønlandsk politik.

- Politikerne skal samle sig om at løse landets problemer. Det (valget, red.) giver håb om og tro på, at Grønland kan møde de store udfordringer med hensyn til at skabe arbejdspladser, uddannelse og øge ligheden i et samfund, hvor uligheden vokser med foruroligende hast, siger han i en kommentar til valget.

Det er endnu uvist, hvornår Siumut med formand Kim Kielsen i spidsen vil indlede forhandlingerne om at danne regering.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip