Organforening: Handleplan er løs i fugerne

Danmarks nye handlingsplan for organdonation mangler konkret indhold, når det kommer til at få danskerne til at tage stilling til, om de vil være donorer.

Formand for foreningen 7Liv, Karin Riis-Jørgensen, kritiserer planen for at mangle præcise bud på, hvordan det skal lykkes at få flere til at registrere sig.

- Der er mange positive elementer, som vil betyde, at vi på en række områder nærmer os andre lande. Men der mangler konkrete bud på, hvordan det skal lykkes at få flere til at tage stilling, siger Karin Riis-Jørgensen, som selv har doneret en nyre til sin søn.

- Man taler om at undersøge, hvordan man med nudging kan skubbe til borgerne for at få flere til at beslutte sig, når de er inde på nettet. Det er for løst i fugerne, siger hun.

Helst så hun og den nystiftede forening 7Liv, at politikerne tog skridtet fuldt ud ved at lade danskerne fødes som donorer, sådan som det sker i Østrig og Spanien.

- Så er man automatisk tilmeldt registret og kan kun blive slettet, hvis man aktivt siger fra. I andre dele af sundhedsvæsnet er vi automatisk tilmeldt, eksempelvis tilbydes alle kvinder automatisk screening for livmoderhalskræft, siger Karin Riis-Jørgensen.

- Hvorfor kan man ikke benytte samme metode, når det gælder organdonation. Vi kan jo se, at de lande, der har automatisk tilmelding, har flere donorer, siger hun.

Hun mener desuden, at handleplanen ville opnå større gennemslagskraft, hvis der blev udarbejdet kampagnemateriale, der slog på, at man som donor redder liv.

- Der mangler den helt fundamentale debat om, at man som donor er livredder. Det er jo det, det handler om, siger Karin Riis-Jørgensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip