Organisation: Brug billig overskudsstrøm til fjernvarmen

Overskudsstrøm fra vindmøller skal bruges her og nu - mens fjernvarme kan gemmes.

Derfor foreslår Dansk Fjernvarme, at der investeres i store varmepumper, der kan bruge strømmen til at lave varme til forbrugerne i stedet. Det vil give en samfundsøkonomisk gevinst på en milliard kroner.

- Vi kan få langt mere værdi ud af vindmøllerne, hvis vi ved hjælp af store varmepumper anvender den grønne og vedvarende strøm i fjernvarmesektoren, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

Forslaget kommer, nu da en analyse fra den grønne tænketank Grøn Energi ifølge Jyllands-Posten viser, at 27 procent af al vindstrøm fra Vestdanmark bliver solgt til udlandet til priser, der ligger en femtedel lavere end den gennemsnitlige markedspris.

At man ikke allerede i dag bruger overskudsstrømmen i Danmark frem for at sælge den billigt til udlandet, skyldes ifølge Dansk Fjernvarme den nuværende afgiftsstruktur.

- Skærer man PSO-betalingen væk på fjernvarmeproduktion baseret på store varmepumper, vil det sænke varmeudgiften cirka 1000 kroner for en almindelig husstand, siger Kim Mortensen.

- Det vil gøre udbredelsen af de store varmepumper til en reel mulighed. Og på den måde kan vi opnå et fleksibelt energisystem, hvor fjernvarmeværkerne kan anvende og lagre vindmølleenergi i stedet for at eksportere den billigt, siger direktøren i en kommentar til analysen.

PSO er en grøn elafgift for forbrugere og virksomheder. Afgiften bruges til at finansiere udbygningen af grøn energi fra vindmøller, biomasse og biogas.

Ifølge Jyllands-Posten svarer de 27 procent til, at 2,4 milliarder kilowatt-timer (kWh) bliver sendt ud af Danmark og ender i udenlandske stikkontakter. Den mængde strøm kunne i stedet dække det årlige strømforbrug hos 480.000 typiske husstande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip