Organisationer: Verden svigter krigens ofre i Syrien

På søndag er det fire år siden, at den syriske revolution startede. Og fire år efter har den fået så omfattende humanitære og sociale konsekvenser, at den nu ikke kun er en kamp for frihed.

Det er således også den største humanitære katastrofe, som verden har set siden Anden Verdenskrig, lyder det fra flere hjælpeorganisationer. Det skriver Politiken torsdag.

I en rapport, der udkommer torsdag, siger 21 internationale nødhjælpsorganisationer, at de både mangler adgang til næsten fem millioner nødlidende civile i Syrien og økonomisk hjælp fra udlandet, der bare nogenlunde står mål med elendigheden.

I 2013 blev 71 procent af behovet for hjælp dækket. Sidste år faldt det til 57 procent.

Halvdelen af Syriens børn, knap seks millioner, er på flugt og et tilsvarende antal kommer ikke i skole. I stedet slås de med fejl- og underernæring, misbrug og psykiske traumer.

Red Barnet er en af de organisationer, der står bag rapporten. Her undrer vicegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm sig over omverdens passivitet.

- De seneste fire år har vi set flere FN-resolutioner, et lammet sikkerhedsråd og et forvirret verdenssamfund.

I Red Barnet undrer man sig over, at der ikke sættes alt ind på at beskytte de millioner af børn, der er fanget i den humanitære skruestik.

- Det er som om, at man i dag ser på krigen som en selvfølge, og at vi derfor ikke længere er forpligtet til at holde krigsramte børn i live, siger Jonas Keiding Lindholm til Politiken.

På den danske regerings vegne erkender udviklingsminister Mogens Jensen (S), at verdenssamfundet ikke har klaret den humanitære opgave godt nok.

- Jeg er enig i, at det ikke er lykkedes at afværge konsekvenser af den enorme humanitære krise. Vi har ikke løftet opgaven og indfriet det, vi forpligtede os på som internationalt samfund.

- Det er dog vigtigt, at huske, at det her er en katastrofe af næsten bibelske dimensioner. Omfanget af den humanitære krise er enorm og det største siden Anden Verdenskrig, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip