Oscarvindende Hitchcock-stjerne er død

Den Oscar-vindende skuespiller Joan Fontaine, der var stjerne i adskillige Alfred Hitchcock-klassikere, er død. Hun blev 96 år.

Hun døde af naturlige årsager i sit hjem i det nordlige Californien, fortæller hendes assistent til The Hollywood Reporter.

Joan Fontaine havde britiske forældre, men blev født i Japan. I 1919 rykkede familien til Californien, hvor både hun og hendes storesøster, filmidolet Olivia de Havilland, fik store karrierer.

Fontaine og de Havilland er de eneste søskende, der begge har vundet prisen for bedste kvindelige hovedrolle ved Oscar-uddelingerne.

Søstrene havde dog et besværligt forhold, og Fontaine fortæller i sin erindringsbog, at de var bitre rivaler.

Lillesøster Fontaine begyndte sin skuespilkarriere i sine sene teenageår i 1930'erne med små roller på teatret og senere i B-film.

Det var først omkring 10 år senere, at den legendariske britiske filminstruktør Alfred Hitchcock opdagede hende, og karrieren tog fart.

I 1941 bar samarbejdet frugt i form af en gylden statuette for hovedrollen i "Mistanken", hvor hun spillede over for filmhelten Cary Grant.

Selvom Olivia de Havilland blev berømt før sin lillesøster, var det Joan Fontaine, der fik sin Oscar først - endda med en sejr over storesøsteren, der også var nomineret. Først i 1946 vandt Olivia de Havilland sin statuette.

- Jeg giftede mig først, vandt en Oscar før Olivia, og hvis jeg dør først, vil hun uden tvivl blive rasende, fordi jeg slog hende, har Fontaine engang udtalt.

97-årige Olivia de Havilland er stadig i live.

Joan Fontaine blev gift og skilt fire gange og fik en datter i 1948.

Hun adopterede også en pige i 1952, der dog løb hjemmefra 11 år senere. Derudover var hun pilot, ballonskipper, golfentusiast og indretningsarkitekt. Hendes filmkarriere døde ud i 1950'erne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip