OSCE bliver væk: Krim-folkeafstemning er illegal

Søndagens planlagte folkeafstemning på Krim-halvøen om en indlemmelse i Rusland strider imod Ukraines forfatning, fastslår formanden for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

- I den nuværende udformning er folkeafstemningen, der er planlagt på Krim den 16. marts 2014, i strid med den ukrainske forfatning, og den må opfattes som ulovlig, siger OSCE-formanden, Didier Burkhalter, i en erklæring.

Burkhalter er udenrigsminister og forbundspræsident i Schweiz, som i år har det roterende formandskab for OSCE.

- Enhver folkeafstemning om autonomi eller suverænitet på Krim må være lovlig. Det vil sige, at den skal være baseret på den ukrainske forfatning, siger han.

Schweizeren afviser, at OSCE kan overvåge folkeafstemningen, da denne er forfatningsstridig.

Et hold på knap 60 OSCE-observatører, deriblandt to danske officerer, har siden torsdag ad tre omgange forgæves prøvet at komme ind på den autonome ukrainske halvø, som russiske og lokale prorussiske styrker kontrollerer indfaldsvejene til.

I stedet for at tage hjem onsdag, som det oprindelig var planen, bliver observatørerne efter ønske fra regeringen i Kijev i Ukraine indtil på søndag - med fokus på den østlige del af landet.

I de områder, som observatørerne vil inspicere for at få skabt sig et overblik over krisen i landet, er befolkningen overvejende russisk-orienteret modsat indbyggerne i den vestlige del af landet.

Den prorussiske Krim-regering bad mandag OSCE sende en mission af observatører til at følge søndagens omstridte folkeafstemning.

Den lokale regeringschef, Sergej Aksjonov, sagde ifølge nyhedsbureauet dpa, at han havde sendt en invitation til det schweiziske OSCE-formandskab.

Krim-regeringen bliver dog ikke anerkendt af OSCE. Her vil man have en officiel invitation til en sådan mission af den ukrainske overgangsregering i Kijev, da det er Ukraine - og ikke Krim - der er medlem af organisationen med sæde i Wien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip