OSCE-leder: Bortførelse af observatører er sabotage

Lederen af de prorussiske separatister i byen Slavjansk i det østlige Ukraine bekræfter torsdag, at hans mænd tilbageholder fire observatører fra OSCE, der har været forsvundet siden mandag. Men de bliver sandsynligvis snart løsladt.

De fire er tilbageholdt, fordi de brød et "indrejseforbud".

Det siger separatistlederen Vjatjeslav Ponomarjov.

Til nyhedsbureauet Reuters siger han, at OSCE var blevet advaret om, at observatører ikke skulle rejse i området, men alligevel sendte man en gruppe på fire.

- Vi tog dem til fange. Grunden var, at de ikke skulle komme og blande sig. Jeg havde advaret dem. Nu vil vi finde ud af, hvem de er, se deres papirer og så lade dem gå. Vi er i kontakt med OSCE, siger han over telefonen.

Han tilføjer, at observatørerne bliver tilbageholdt et sted syd for storbyen Donetsk i det østlige Ukraine, der omkring 110 kilometer syd for Slavjansk.

Lederen af OSCE, Didier Burkhalter kalder tilbageholdelsen af observatørerne - heriblandt en dansker - er en sabotagehandling.

I en meddelelse siger han, at bortførelsen af observatørerne fra OSCE's særlige overvågningsmission i Ukraine "ikke kan tolereres" og er "sabotagehandlinger mod internationale bestræbelser på at hjælpe Ukraine til at løse krisen".

Didier Burkhalter, der også er præsident i Schweiz, opfordrer til, at observatørerne "omgående og uden modkrav" bliver løsladt.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa fortalte tirsdag, at det havde mistet kontakten med gruppen på fire personer, der befandt sig i det urolige østlige Ukraine.

Foruden danskeren består gruppen af en observatør fra Estland, en fra Tyrkiet samt en schweizisk statsborger.

De fire blev tilbageholdt ved en kontrolpost. 40 minutter efter, at tilbageholdelsen begyndte, forsvandt kontakten til dem, har OSCE sagt.

Ukraines udenrigsministerium beskylder oprørere for at stå bag.

Observatørmissionen består af 280 ubevæbnede civilister. Deres job er at mødes med blandt andet lokale og nationale myndigheder samt etniske og religiøse grupper.

Ifølge Udenrigsministeriet er syv af observatørerne danskere.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip