OSCE: Ukrainske parter trækker tropper og bytter gidsler

Den ukrainske regering og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine er fredag nået til enighed om at trække deres tropper tilbage, at udveksle gidsler og om at sende humanitær hjælp til det hærgede Østukraine.

Det siger en talskvinde for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) efter fem timers forhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

- Blandt en række aftaler er en våbenhvile, en aftale om adgang til humanitær hjælp, om tilbagetrækning af tropper og en aftale en "alle-for-alle-udveksling" af tilbageholdte personer, siger OSCE-repræsentanten Heidi Tagliavini.

Hun tilføjer, at fremtiden for de selvudråbte Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Lugansk i det østlige Ukraine ikke er blevet diskuteret.

Allerede lørdag ser det ud til, at den ukrainske præsident vil gøre alvor af fangeudvekslingen.

- Vi vil løslade krigsfanger, formentlig allerede i morgen, sagde Petro Porosjenko fredag eftermiddag på et pressemøde i forbindelse med Natos topmøde i Wales.

Våbenhvilen trådte i kraft fredag klokken 17 dansk tid, og umiddelbart ser den ud til at blive overholdt.

Ruslands ambassadør i Kijev siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at en ekspertgruppe i løbet af de kommende dage vil blive nedsat for at sammenstykke en plan for udvekslingen af gidsler.

- Der er flere end 1000 fanger på hver side, siger ambassadøren.

Han tilføjer, at Rusland inden længe planlægger at sende en ny konvoj med humanitær nødhjælp til Ukraine.

Den ukrainske regerings udsending ved forhandlingerne i Minsk, den tidligere ukrainske præsident Leonid Kutjma, siger, at de to parter "har givet hinanden en liste med navne på gidsler, og at processen starter med det samme".

- Der er ingen anden vej end fred. Der har været nok kampe, siger han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip