Otte år efter frifindelse sendes Guantanamo-fange hjem

Shaker Aamer, som er britisk gift og tidligere bosiddende i Storbritannien, er løsladt på den amerikanske fangebase Guantanamo Bay og på vej hjem - otte år efter sin frifindelse.

Det bekræfter den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, om fangen, der er den sidste på basen med nær tilknytning til Storbritannien.

Den britiske regering meddelte i september, at Shaker Aamer snart ville blive sluppet ud.

Aamer blev aldrig anklaget for noget, og han blev i 2007 frikendt af de amerikanske myndigheder.

Samme mønster har gjort sig gældende for en del af fangerne på den kontroversielle fangelejr, der ligger som en lille amerikansk enklave på Cuba.

Aamer flyttede til Storbritannien i 1996. Han var i Afghanistan som frivillig for en islamisk velgørenhedsorganisation, da han blev taget til fange af afghanske soldater i 2001 og udleveret til amerikanerne, som netop havde indledt en krig mod terror.

Dermed blev den saudiarabiske statsborger tilsyneladende et uskyldigt offer for den krig, som var amerikanernes hævn for terrorangrebet i 2001, da blandt andet World Trade Center i New York blev jævnet med jorden.

Shaker Aamer blev flyttet til Guantanamo Bay i 2002.

Sangeren PJ Harvey udgav for to år siden en sang for at skabe opmærksomhed om Shaker Aamer, som blev kendt for blandt andet at tale de indsattes rettigheder i fangelejren.

Teksten til sangen, der hedder "Shaker Aamer", beskriver en længere sultestrejke, som den britiske fange var i gang med.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip