Otte dødsdømt for terror i Kina

Otte personer er dømt til døden for to terrorangreb, som kostede 39 mennesker livet i den urolige Xinjiang-provins i det vestlige Kina.

Dødsdommene blev afsagt mandag, rapporterer den kinesiske tv-kanal CCTV.

Fem andre har fået domme, der opfattes som livsvarigt fængsel, mens yderligere fire har fået lange fængselsdomme.

I maj i år kørte en række personer i to biler ind i en folkemængde i provinshovedstaden Urumqi og kastede sprængladninger ud af deres bilvinduer, inden en af bilerne eksploderede. Et andet angreb var rettet mod byens jernbanestation.

I alt blev 39 personer dræbt, og snesevis blev såret.

Den store, ressourcerige vestkinesiske region har over den seneste tid oplevet en stigning i antallet af voldsepisoder, der også har spredt sig til andre regioner.

Ifølge regeringen i Beijing er der tale om terror begået af en voldelig separatistbevægelse, der er drevet af religiøs ekstremisme og udenlandske grupper.

Xinjiang har været skueplads for adskillige blodige opgør mellem provinsens hankinesere og de muslimske uighurer, hvoraf mange beskyldes for at støtte et uafhængigt Xinjiang.

Kritikere siger, at sikkerhedstruslen i Xinjiang bliver overdrevet for at retfærdiggøre myndighedernes hårde linje, og at årsagen til uroen skal findes i økonomisk ulighed og religiøs undertrykkelse af regionens flertal af muslimske uighurer.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip