Over 1000 franskmænd kæmper med islamister i Syrien

Næsten 50 franskmænd er dræbt på de mellemøstlige slagmarker, mens de har kæmpet sammen med militante islamistgrupper som Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

Det siger Manuel Valls, Frankrigs premierminister. En regeringskilde siger, at myndighederne sætter tallet til 49.

- Vi ved, at et antal franske statsborgere, flere end 1000, er involveret i dette fænomen, siger Valls efter et sikkerhedsmøde i Beauvais nord for den franske hovedstad, Paris.

Unge muslimer fra det meste af Europa, herunder Danmark, er i løbet af i år rejst til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat, der har udråbt, hvad gruppen selv kalder et kalifat i dele af Syrien og Irak.

Her har IS indført en meget fundamental udgave af sunniislam.

Det indebære blandt andet, at kristne og andre muslimer, der ikke vil underkaste sig IS eller konvertere til IS-udgaven af islam, risikerer at blive henrettet.

En international koalition forsøger med luftangreb, som også Danmark deltager i, at bekæmpe IS.

Frankrig er det EU-land, der har den største muslimske befolkning. Premierminister Valls siger, at han ikke er overrasket over, at franskmænd er involveret i konflikten.

- Vi ved, at antallet af franskmænd, der er dræbt i Syrien, er tæt på 50. Vi kender til farerne, og trist nok er vi ikke overrasket over at høre, at franske borgere eller personer med bopæl i Frankrig befinder sig i hjertet af disse celler og tager del i dette barbari, siger Valls.

- Det styrker vor beslutsomhed i kampen mod terrorisme, tilføjer premierministeren.

To franskmænd, begge 22 år, er blevet identificeret som en del af jihadisterne fra Islamisk Stat på en video, der blev offentliggjort i weekenden af endnu en henrettelse af en vesterlænding.

De to mænd hedder Maxime Hauchard og Mickael Dos Santos.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip