Over halvdelen får ’drenge-bryster’ i puberteten

Når puberteten sætter ind, er det ikke kun i pigernes omklædningsrum, at der begynder at dukke bryster op.

Forskere har for første gang undersøgt udbredelsen af brystudvikling blandt danske drenge, og den nye undersøgelse tyder på, at mere end halvdelen af alle drenge udvikler brystkirtler i løbet af puberteten.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se drengebrysterne.

- Når vi ser på drenge, som er i et særligt stadie af deres pubertet, så er det faktisk helt op mod 60 procent af drengene, som har brystudvikling, fortæller læge og ph.d.-studerende Mikkel Grunnet Mieritz, som står bag den nye undersøgelse.

Han påpeger, at de små drengebryster som oftest er ufarlige, men for mange pubertetsdrenge giver de kvindelige attributter alligevel anledning til bekymring og flovhed.

Læs også hos Videnskab.dk: Alle mænd har engang været kvinder


På Aarhus Universitetshospital nikker børnelæge Kurt Kristensen genkendende til billedet af, at masser af pubertetsdrenge midlertidigt udvikler bryster.

- Som læger anser vi det for at være et helt normalt fænomen, og vi plejer generelt at sige, at omkring halvdelen af alle drenge får det. Men jeg tror ikke, at der er så mange, der kender til fænomenet, og vi oplever en del forældre, som bliver frygteligt angste for, hvad det er for noget, når deres teenagedreng pludselig får brystudvikling,« fortæller Kurt Kristensen, som er overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er mænd klogere end kvinder?

Blandt læger er mandlig brystudvikling kendt under betegnelsen gynækomasti, og fænomenet kan også ses hos voksne mænd. Lægerne skelner imidlertid mellem tilfælde af mandebryster, som udelukkende består af fedtvæv – og som typisk skyldes overvægt – og tilfælde, hvor der dannes egentlige brystkirtler.

 

Dagens Gossip