OVERBLIK: Derfor har Islamisk Stat forskellige navne

Mange af verdens ledere nægter i protest mod den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stats hærgen i især Irak og Syrien at kalde gruppen det, den selv ønsker at blive kaldt. I stedet argumenterer de hver især for at give den nye navne.

Læs her, hvem der kalder IS hvad, og hvorfor:

* Isil. Gruppen hedder på arabisk "al-dawlat al-islamiyya fi al-Iraq wa as-sham", som betyder Den Islamiske Stat i Irak og Levanten. Deraf kommer navnet Isil, som gruppen kaldte sig, før den udråbte et kalifat sidst i juni under navnet Islamisk Stat.

- Mange af verdens ledere og ministre, heriblandt den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), samt USA's præsident, Barack Obama, anvender konsekvent navnet Isil i stedet for Islamisk Stat - navnet, som de fleste danske medier bruger om gruppen, og som gruppen selv kalder sig.

- Lidegaard har tidligere sagt til Ritzau, at IS ikke er en stat, og at han derfor ikke vil give gruppen den anerkendelse at kalde den for Islamisk Stat.

* Isis. Levantens grænser fortolkes forskelligt, men opfattes af mange som Storsyrien. Området omfatter i en gængs opfattelse ud over det nuværende Syrien også Libanon, Jordan, Israel, de palæstinensiske områder og Irak. Deraf navnet Isis, som flere politikere også bruger.

* Daesh. Navnet er en omskrivning af en forkortelse for gruppens arabiske navn. Frankrig kalder nu gruppen Daesh. Ordet minder også om det arabiske ord for "at trampe på". Navnet har derfor fornærmet IS.

- Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, har sagt, at han ikke anbefaler, at man bruger navnet Islamisk Stat, fordi det udvisker linjerne mellem islam, muslimer og islamister.

* Islams fjende. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har også brugt navnet "Islams fjende". Han siger, at gruppen er en fjende af islam, og at den bestemt ikke repræsenterer nogen stat.

* En fremtrædende gruppe muslimer i Storbritannien har bedt den britiske regering om at kalde IS for UnIslamic State (UIS). Hvis man kalder gruppen Islamisk Stat, kan det gøre, at endnu flere briter bliver radikaliserede, mener de britiske muslimer.

Kilder: The Independent og The Huffington Post

/ritzau/

 

Dagens Gossip