OVERBLIK: Det vil Thorning og Løkke på sundhed

Sundhed er det vigtigste tema for vælgerne ved folketingsvalget, viser blandt andet en måling fra Voxmeter for Ritzau.

Forskellen mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er dog ret små, når det gælder sundhed.

Her er et overblik over nogle af de central områder:

* Flere penge til sundhedsvæsnet:

- Både S og V har udpeget sundhed som et område, der skal have tilført flere milliarder kroner i de kommende år.

- Regeringen henter de ekstra milliarder fra stigningen i det offentlige forbrug på 0,6 procent årligt. Venstre vil hente de ekstra penge ved blandt andet at skære 2,6 milliarder kroner af udviklingsbistanden og genindføre starthjælp og kontanthjælpsloft i en ny form. Det skal kompensere for, at Venstre vil have nulvækst i det offentlige forbrug.

* Kræftbehandling er øverst på listen:

- Begge partier prioriterer kræftområdet højt og peger på, at målet er, at kræft skal opdages tidligere, så flere overlever. Begge partier går for eksempel ind for indførelsen af en patientansvarlig læge, hvor formålet er at højne kvaliteten i behandlingen.

* Behandlingsgaranti:

- Både S og V har som mål, at ventetiden skal være kortere. Og begge partier opererer med en behandlingsgaranti.

- Venstre vil genindføre en 30-dages behandlingsgaranti for alle lidelser. Det skal få alle patienter hurtigere igennem systemet. S er enig i, at livstruende sygdomme og lidelser skal behandles inden for fire uger, mens ikke-livstruende sygdomme og lidelser skal behandles inden for otte uger.

* Medicinudgifter:

- Ifølge både regioner og sygehusdirektører truer stigende udgifter til sygehusmedicin med at udhule de penge, der er til andre områder. Både S og V understreger, at de nyeste og bedste behandlingsformer skal stå til rådighed for danskerne uanset pris.

* Brugerbetaling:

- Der kommer ikke mere brugerbetaling i sundhedsvæsnet, end det allerede er tilfældet, mener begge partier. Men Venstre ønsker - eventuelt via et nedsat udvalg - en gennemgang af brugerbetalingen i sundhedsvæsnet. Lægebesøget er i første omgang dog fredet, lyder det fra V.

/ritzau/

 

Dagens Gossip