OVERBLIK: Fire opgaver for den nye udlændingeminister

Skrevet af admin

29/06/2015

Mest læste i dag

Inger Støjberg blev søndag udnævnt til ny udlændinge-, integrations- og boligminister. Her er fire af de større opgaver, der venter den nye minister:

* Straksopbremsning i tilstrømningen:

I valgkampen lovede Lars Løkke Rasmussen en "straksopbremsning" i tilstrømningen af asylansøgere til Danmark. Inger Støjberg får en central rolle i opgaven med at indføre en "ny, stram og konsekvent udlændingepolitik", som det hedder i regeringsgrundlaget. Det skal blandt andet ske gennem en ny integrationsydelse, der starter på SU-niveau og strammere kravene for familiesammenføring. Samtidig skal udgifterne på udlændingeområdet reduceres med én milliard kroner årligt.

* Boliger til flygtninge:

Det stigende antal flygtninge, der kommer til Danmark som følge af blandt andet borgerkrigen i Syrien, skal visiteres ud i kommunerne efter en fordelingsnøgle, der er til debat, og som den nye minister må forventes at forholde sig til. Dertil kommer, at kommunerne har udfordringer med at finde boliger og med at få gang i integrationsforløb for flygtningene, så de hurtigst muligt kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

* Indvandrere på overførselsindkomst:

Et andet af de emner, som ministeren kommer til at bruge kræfter på er en markant underbeskæftigelse blandt indvandrere og efterkommere. Især er fraværet af indvandrere fra ikke-vestlige lande på arbejdsmarkedet signifikant med en underbeskæftigelse på næsten 40 procent i forhold etniske danskere i samme aldersgrupper.

* For få indvandrere og efterkommer i uddannelse:

Dertil kommer uddannelsesområdet, hvor en stor del af de yngre indvandrere og efterkommere af indvandrere fortsat ikke er i gang med en uddannelse. Især er frafaldsprocenten for indvandrere og efterkommere en udfordring, som den nye minister kommer til at forholde sig til.

/ritzau/