OVERBLIK: Genoplev Murens fald minut for minut

Titusinder af DDR-borgere stormer sent på aftenen 9. november og natten igennem de hidtil hermetisk lukkede grænseovergange mellem det kommunistiske Øst- og det kapitalistiske Vesttyskland. Genoplev de dramatiske timer her minut for minut:

* Klokken 18:53: En af topfolkene i DDR-styret, SED-politbureaumedlem Günter Schabowski, fortæller i Østberlin på en pressekonference, der bliver sendt direkte i østtysk tv, om en ny rejseforordning.

Den skal give østtyskerne mulighed for at foretage private rejser til udlandet uden særlige forhåndskrav. Loven skal først træde i kraft næste dag, men da flere pressefolk spørger, hvornår den skal gælde fra, roder Schabowski i sine papirer og fremstammer: "Det sker efter mit kendskab ... det er med det samme ... øjeblikkeligt."

* Klokken 19:04: Det vesttyske nyhedsbureau dpa sender et alarmtelegram ud til medierne: "DDR's borgere kan øjeblikkeligt rejse ud via alle grænseovergange mellem DDR og Forbundsrepublikken".

Det statslige østtyske nyhedsbureau ADN's chef, Günter Pötschke, husker, at han tænkte om Schabowski: "Han må være totalt tosset", men frigiver efter lidt overvejelser også nyheden, som i Forbundsdagen i Bonn rammer lige ind i debat om foreningsbeskatning.

* Klokken 20:00: Den vesttyske tv-station ARD indleder sin nyhedsudsendelse Tagesschau med overskriften: "DDR åbner grænsen".

Berlins overborgmester Walter Momper hører om nyheden ved en prisoverrækkelse og skynder sig i at køre til SFB-radios studie, hvor han råder østberlinerne at tage s-toget til vest og forkynder, at "dette er dagen, som vi har ventet på i 28 år".

* Klokken 20:46: Forbundsdagen i Bonn indleder et særmøde, som ender med, at de vesttyske parlamentsmedlemmer spontant synger nationalsangen, som indledes med ordene "enighed og ret og frihed".

Den forhenværende forbundskansler Willy Brandt, der var overborgmester i Vestberlin, da Muren blev bygget i 1961, forlader parlamentssalen med tårer i øjnene.

* Klokken 20:47: SED's centralkomité afslutter andendagen af et længere møde. Hidtil har den østtyske stats- og partitop ikke taget notits af pressekonferencen og dens følger.

* Klokken 21:03: En vestberliner klatrer op på Muren ved Brandenburger Tor, men hopper ned på vestsiden igen efter opfordring fra DDR's grænsepoliti.

* Omkring klokken 21:20: Tusinder af østberlinere har samlet sig ved grænseovergangen Bornholmer Strasse i østbydelen Prenzlauer Berg og kræver grænsebommen hævet.

Grænsevagterne venter forgæves på en ordre fra oven og reagerer på presset med en såkaldt ventilløsning, hvor enkelte får lov til at komme over i Vesten. De får et visumstempel over pasbilledet i deres id-kort og bliver dermed de facto udvist.

Ifølge øjenvidner er et ungt par de første, der når over på vestsiden, hvor de bliver modtaget med omfavnelser og glædestårer af de mange fremmødte vestberlinere.

* Klokken 21:34: Den amerikanske præsident, George Bush, reagerer på en pressekonference i Washington i første omgang tilbageholdende på meldingerne fra Berlin. Han siger, at han er "meget glad".

* Klokken 22: Berlins delstatsregering, Senatet, samles ekstraordinært. Efter endnu et stop i SFB-studiet tager overborgmester Momper til grænseovergangen Invalidenstrasse.

* Klokken 22:44: Politiet i Vestberlin melder, at Muren på vestsiden af Brandenburger Tor har fået skader, fordi folk er begyndt at hamre løs på den med hamre.

* Fra klokken 23: Presset på grænseovergangen ved Bornholmer Strasse bliver større og større, indtil vagterne til sidst åbner grænsen og opgiver kontrollen: "Vi åbner sluserne nu".

Tusinder af DDR-borgere får en entusiastisk modtagelse i Vestberlin. I løbet af de næste 45 minutter krydser omkring 20.000 mennesker grænseovergangen.

* Klokken 23:50: Den vesttyske forbundskansler, Helmut Kohl, er i Warszawa, hvor han holder en hasteindkaldt pressekonference for at fortælle, at han vil afbryde besøget, fordi han nu bør være hjemme. Næste morgen flyver han via Hamburg til Berlin.

* Klokken 00:02: Ifølge en situationsrapport fra DDR-politiet er alle grænseovergange i Berlin nu åbnet. Imens kører den første østtyske Trabi (det østtyske bilmærke Trabant, red.) via grænseovergangen Duderstadt-Worbis ind i Niedersachsen.

* Fra klokken 01:00: Tusinder af vest- og østberlinere overvinder Muren og kravler op på den ved Brandenburger Tor.

* Fra klokken 03:30: Østtysk grænsepoliti lukker igen for overgangen ved Brandenburger Tor. Ifølge det østtyske politi er de fleste af de titusinder af østberlinere, der uhindret har passeret grænsen, nu på vej hjem igen fra folkefesten i Vestberlin.

* Fra klokken 05:00: Folkemængden har forladt Pariser Platz foran Brandenburger Tor.

* Klokken 08:00: Fra nu af skal udrejse til Vesten ske med et visum. DDR's pas- og folkeregister vil tildele tilladelser for privatrejser eller permanent udrejse.

I Berlin og ved enkelte andre grænseovergange kan DDR-borgerne stadig passere grænsen med deres id-kort. Andre steder er det ikke længere muligt. Frem til 11. november bliver der udstedt 2,7 millioner visa.

* Klokken 09:30: Vestberlins overborgmester, Walter Momper, siger i en tale i Bonn: "I nat var det tyske folk det lykkeligste folk i verden".

(Kilder: Dpa og Berliner Zeitung)

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip