OVERBLIK: Her er Danmarks seneste luft-missioner

Regeringen har besluttet, at syv danske F16-kampfly sendes til Irak for at deltage i bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS).

Her er et overblik over, hvornår danske fly før har været i spil i krigssituationer rundt omkring i verden:

*Kosovo 1999: Danmark bidrog i alt med ni F16-fly indtil 10. juni 1999, hvor serberne accepterede Natos fredsbetingelser og luftangrebene ophørte. Luftkrigen varede tre måneder. Det var første gang, danske piloter deltog i krigshandlinger.

Tre danske kampfly med piloter og støttepersonel var stationeret på den italienske base indtil Folketinget i juni 2000 besluttede at kalde de danske fly hjem. Flyene var stationeret på den italienske flybase Grazzanise.

*Afghanistan 2002: Danmark, Holland og Norge sendte kampfly til en luftbase i Kirgistan, hvorfra de bombede Taliban i Afghanistan. Det skete under European Participating Air Forces, EPAF. De seks danske fly deltog indtil 1. oktober 2003.

*Baltikum 2004: Natos patruljeflyvning over Baltikum foregår i rotation mellem de deltagende Nato-lande deriblandt Danmark. Estland, Letland og Litauen kom med i Nato i 2004, men har ikke selv jagerfly til at hævde deres territoriale suverænitet.

Danmark har deltaget i rotationen fire gange siden 2004. Senest fra maj til august 2014.

*Libyen 2011: Seks F16-fly blev i 2011 sendt til Libyen for at deltage i flere operationer under Gaddafi-styret fra luftbasen Sigonella på Sicilien. Bidraget varede seks måneder og var ifølge flyvevåbnet nok den mest intense indsættelse af det danske flyvevåben nogensinde.

*Irak 2014: Syv F16-fly sendes til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat. Indtil videre skal de være udsendt op til 12 måneder med mulighed for forlængelse.

Kilde: Flyvevåbnet

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip