OVERBLIK: Her er hovedpunkterne i Thornings åbningstale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indledte tirsdag et nyt folketingsår med løfter om blandt andet øget grænsekontrol og en folkeafstemning om det danske retsforbehold.

Her er en række af hovedpunkterne i Thornings åbningstale:

* En appel til muslimske autoriteter i Danmark

- Thorning satte i sin tale fokus på de personer i Danmark, der drager til Syrien eller Irak for at støtte den militante gruppe Islamisk Stat. Hun opfordrede muslimske autoriteter i Danmark til at tage ansvar og "tale imod deres forkvaklede idéer".

* Begrænsning af familiesammenføring blandt Syrien-flygtninge

- Flygtninge, der har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark på grund af borgerkrigen i Syrien, vil få begrænset muligheden for familiesammenføring. En Syrien-flygtning kan dermed ikke få familien til Danmark det første år, han eller hun har fået opholdstilladelse.

* Folkeafstemning om retsforbeholdet efter næste valg

- Regeringen vil forpligte sig til at holde en folkeafstemning om retsforbeholdet efter næste valg. Danskerne skal dermed stemme om, hvilke dele af EU-samarbejdet på retsområdet, Danmark skal være en del af. Det sker blandt andet, fordi Danmark risikerer at skulle forlade det europæiske politisamarbejde i Europol på grund af det danske retsforbehold.

* Øget grænsekontrol

- Grænsekontrollen skal skærpes. For at holde menneskesmuglere, kriminelle og illegale indvandrere ude, vil regeringen øge kontrollen i grænseområderne. Politiet skal have bedre mulighed for at kontrollere udlændinge i lufthavne, busser, tog og skibe, samtidig med at der indføres automatiske nummerpladeskannere ved grænserne.

* Opgør med Venstres nulvækst

- Thorning slog endnu en gang fast, at tiden ikke er til skattelettelser og nulvækst, som Venstre ellers lægger op til i den kommende finanslov. Ifølge Thorning er "tiden erslet ikke til eksperimenter med vores økonomi og velfærdssamfund".

* Nemmere at udføre frivilligt arbejde

- En person på efterløn skal ikke straffes økonomisk for at arbejde otte timer frivilligt om ugen. Derfor vil regeringen hæve grænsen for frivilligt arbejde til 15 timer om ugen. Derudover skal der ikke længere kræves kursus i fødevarehygiejne og ekstra papirarbejde ved den frivillige indsats.

* Forbedring af gymnasierne

- Regeringen vil forbedre gymnasierne på tre områder: Der skal være færre studieretninger, matematik på mellemniveau skal være obligatorisk for flere, og de første to år i gymnasiet skal indeholde mere undervisning og mindre læseferie.

Kilde: Statsminister Helle Thorning-Schmidts åbningstale ved Folketingets åbning

/ritzau/

 

Dagens Gossip