OVERBLIK: Her er sagen om Operation Hvepsebo

I en enorm aktion ransagede politiet 25. februar i år 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.

* I alt anholdt man 95 mennesker og kaldte sagen for Operation Hvepsebo. Størstedelen af de anholdte er ifølge politiet ofre, men en gruppe rumænere, et par syrere og danskere bliver nu retsforfulgt.

* Politiet mener, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien af landsmænd og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.

* Bagmændene skal have transporteret dem hertil, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik Nem-id og cpr-nummer.

* Efterfølgende skal bagmændene have frataget rumænerne de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

* Samlet set mener anklagemyndigheden, at der er blevet svindlet for cirka 35-40 millioner kroner.

* Anklagemyndigheden har efterforsket Operation Hvepsebo som fem celler og inddelt den i tre særskilte retssager.

* 15. september startede den første sag - celle 3 - ved Retten i Hillerød mod tre rumænske søskende, to mænd på 35 og 39 år samt deres 27-årige søster.

* De er tiltalt for menneskehandel af 17 landsmænd med henblik på at udnytte dem til strafbare forhold. De tre er desuden tiltalt for vold, trusler, groft bedrageri, databedrageri og skattesvig for cirka 1,2 millioner kroner.

* 21. oktober starter endnu en retssag mod det, anklagemyndigheden kalder celle 1. Her er 12 rumænere og to danske statsborgere tiltalt for menneskehandel af 25 rumænere. Tiltalen lyder desuden på groft bedrageri, databedrageri og skattesvig for cirka 9,5 millioner kroner.

* I december forventes en tredje retssag at begynde. Anklagemyndigheden betegner det som celle 2 og 5. Her er fem personer sigtet for menneskehandel, groft bedrageri og skattesvig. Der er tale om tre rumænere og to syriske statsborgere.

* Desuden er der en celle 4, som er overgivet til Bagmandspolitiet, som vedrører en advokat og en revisor.

Kilder: Anklageskriftet i celle 3 samt senioranklager Jette Malberg i Task Force Indbrud.

/ritzau/

 

Dagens Gossip