OVERBLIK: Historien om OW Bunkers krak

OW Bunker med hovedsæde i Nørresundby indgav 7. november konkursbegæring efter en periode med to nedjusteringer og en påstået svindelsag. OW kollapsede med et tab på 1,6 milliarder kroner.

Her er en kronologisk gennemgang af OW Bunkers forvandling fra investorernes yndling til selskabets kollaps:

* 28. marts 2014

OW Bunker, der handler med brændstof til skibe, får en forrygende debut på børsen. På den første handelsdag stiger aktien i selskabet fra 145 kroner til 175 kroner. Omkring 20.000 privatpersoner udnytter børsnoteringen til at købe OW Bunker-aktier. Også pensionsselskaber er blandt investorerne.

* Oktober

Selskabet nedjusterer sine finansielle forventninger for 2014. Begrundelsen er et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger. Selskabet siger, at det har "taget tiltag til at minimere risici mod yderligere fald i olieprisen", men aktiemarkedet reagerer negativt.

To uger senere nedjusterer selskabet igen. Administrerende direktør Jim Pedersen fastslår da, at OW Bunker "er dækket godt ind for resten af året".

* 5. november

OW Bunker meddeler, at man har lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. Desuden viser en opgørelse, at selskabet har urealiserede tab på 150 millioner dollar i forbindelse med risk management-kontrakter.

Den ansvarlige for OW Bunkers risikostyring fyres omgående. OW Bunker forhandler med sine kreditorer om fremtiden.

* 6. november

Forhandlingerne med kreditgiverne giver intet, og OW Bunker melder en rekonstruktion til skifteretten i Aalborg for at se, om "der kan dannes grundlag for fortsat drift af selskaberne, herunder et grundlag for tilførsel af yderligere kapital eller anden tilsvarende løsning".

* 7. november

Selskabet oplyser, at det ikke har været muligt at finde en holdbar løsning og indgiver derfor konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg. Samtidig oplyser selskabet, at det vil melde to ledende medarbejdere i det svindelmistænkte datterselskab i Singapore til politiet. Men det sker ikke.

* 22. november

Dansk Aktionærforening har kontakt til knap 6000 private investorer, der ønsker at deltage i en kollektiv erstatningssag oven på konkursen. Kravet kan indtil videre løbe op i 300 millioner kroner. Også pensionskasser overvejer erstatningssager.

* 10. december

En række pensionsselskaber og andre investorer, såsom ATP, PFA og AP Pension, vil have undersøgt, om der er basis for at gøre et juridisk ansvar gældende, så de kan få tabte OW Bunker-penge tilbage.

* 18. december

Bagmandspolitiet anholder en tidligere chef i OW Bunker, der er mistænkt for bedrageri i Italien. Manden fremstilles i grundlovsforhør med et krav om varetægtsfængsling og med henblik på udlevering til Italien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip