OVERBLIK: Kan man tage patent på software

* Software er for eksempel et computerprogram eller et styresystem til en computer. Det står i modsætning til den fysiske del af computeren.

* Ifølge Det Europæiske Patentkontor (EPO), som i dag udsteder det europæiske patent, kan man ikke tage patent på software i Europa i modsætning til for eksempel i USA og Kina, hvor softwarepatenter er meget udbredte.

* Formuleringen hos EPO lyder, at man ikke kan tage patent på software "som sådan". Man kan derimod tage patent på såkaldt "computer-implementerede opfindelser".

* I praksis er der blandt andet taget europæisk patent på for eksempel pop up-menuer i et program, en bestemt form for indkøbskurve i webshops og på flytbare faneblade i browsere.

* Ifølge Tænketanken Europa fik det europæiske patentkontor 9000 ansøgninger om patenter på computerteknologi i 2013.

* Ifølge EPO er computerimplementerede opfindelser det område, hvor der er størst vækst i antallet af nye patenter.

* Mange af de opfindelser, der blev søgt patenteret, indeholder elementer af software. Det gælder for eksempel patenter på pumper, turbiner og produkter inden for nanoteknologi og biotek.

* Modstandere frygter, at fordi det europæiske enhedspatent vil gøre det lettere og billigere for virksomheder at tage patent i hele EU på en gang, så vil patenter på "computer-implementerede opfindelser" blive mere udbredt.

* Dele af it-branchen er bange for, at flere patenter vil gå ud over innovation og vækst i branchen, hvor nye idéer og produkter typisk opstår gennem videndeling og videreudvikling af andres idéer.

Kilde: EPO, Dansk Industri, Prosa, Tænketanken Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip