OVERBLIK: Lang vej til Thornings drøm om FN-topjob

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er blandt favoritterne til jobbet som FN's højkommissær for flygtninge.

Men der er lang vej igen, og det er en kompliceret proces.

Læs mere her:

* Fristen for at indstille kandidater til jobbet som FN's højkommissær for flygtninge udløb officielt 14. september, men det er stadig muligt at melde sit kandidatur i FN.

* Foruden Thornings ansøgning til topposten er der kommet ansøgninger fra blandt andre den italienske diplomat Filippo Grandi og den tysk-brasilianske embedsmand Achim Steiner.

* Mindst 14 havde meldt sig ingen deadline - man behøver ikke melde officielt ud -, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, offentliggør ikke, hvem der har meldt sig.

* Derudover har Ban Ki-moon meddelt, at han selv vil søge efter egnede kandidater. Den proces er der ikke sat frist på.

* Ban Ki-moon kan eksempelvis vælge en flygtningeforkæmper, som et medlemsland af forskellige årsager ikke selv har valgt at nominere. Eller han kan kigge på talenter, som allerede er i FN-systemet.

* Et panel under FN holder samtaler med udvalgte kandidater, og i oktober indstiller Ban Ki-moon tre navne til posten - hvoraf mindst én skal være en kvinde.

* Derefter vil Ban Ki-moon konsultere centrale medlemslande, før han sender ét navn videre som sin indstilling til FN's Generalforsamling, der træffer den endelige beslutning.

* Ban Ki-moon ventes at sikre sig opbakning fra de største lande, inden han indstiller sit valg til generalforsamlingen. USA's opbakning anses som afgørende, da landet betaler 40 procent af FN's budget, men indtil videre har USA ikke meldt noget ud.

* Helle Thorning-Schmidt har fået opbakning fra de nordiske lande Norge, Sverige og Finland. Men også Storbritannien har udtalt sig positivt til fordel for den tidligere danske statsminister.

* Forventningen er, at generalforsamlingen godkender en ny højkommissær i midten af november. Men der er ingen deadline.

Kilder: FN, TV 2.

/ritzau/

 

Dagens Gossip