OVERBLIK: Omstridt sag om danskernes sundhedsdata

Oplysninger om alle danske patienters sygdomme og lægebesøg er siden 2007 sendt til Dansk AlmenMedicinsk Database fra lægernes journalsystemer uden samtykke fra patienterne.

Få et overblik over den omstridte sag her:

* I september sidste år sagde flere sundhedsjurister i DR P1's Orientering, at det var ulovligt.

* I november blev det bekræftet af Statens Serum Institut. Der var kun tilladelse til at indsamle helbredsoplysninger inden for fire specifikke sygdomsområder: Diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

* I alt var der dog ifølge DR 704 forskellige diagnosekoder i databasen om alt fra problemer med fordøjelsessystemet til seksuelle eller sociale problemer.

* Det er Region Syddanmark, der har det overordnede ansvar for dataindsamlingen. Efter Statens Serum Instituts udredning meldte regionen ud, at den fra 4. december ville tage skridt til at slette alle de data, som var ulovligt indsamlet.

* Kort efter meldte Rigsarkivet ud, at det vil have en kopi af databasen, som det fandt bevaringsværdigt.

* Efter skarp kritik fra lægeorganisationer meldte kulturminister Marianne Jelved (R) ud, at hun var parat til at sætte en stopper for, at Rigsarkivet kunne få de ulovligt indsamlede oplysninger.

* Siden skiftede hun mening. I februar skrev hun i en pressemeddelelse, at det har historisk værdi og derfor ikke må slettes. Ministeren argumenterede flere gange med, at det rent principielt skulle være Rigsarkivet og ikke politikernes beslutning, hvilket materiale der skal bevares.

* Jelved foreslog, at man kalder databasen for "personfølsomt materiale", hvilket Rigsarkivet ikke må give adgang til, før der er gået 120 år, og den adgang skulle kun gælde forskere. Efter yderligere 110 år kan offentligheden få adgang til DAMD-materialet.

* Både de borgerlige partier og oppositionen til venstre for regeringen holdt dog fast i kravet om, at oplysningerne skulle slettes.

* Nu har ministeren i stedet foreslået, at oplysninger i DAMD om enkeltpersoners helbredsmæssige eller øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, der ikke er opnået tilladelse til indsamling af, alligevel ikke skal afleveres til Rigsarkivet.

Kilder: DR, Ugeskriftet.dk, Ritzau, Kulturministeriet, Region Syddanmark, DKNyt.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip