Overblik: Sådan kommer Danmark til VM

11/10/2013 11:32

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Med danske øjne er spillet omkring andenpladserne det mest interessante, hvis Morten Olsens landshold skal have chancen for at deltage ved næste års VM.

Danmark er sandsynligvis tvunget til en sejr fredag aften over Italien i Parken og igen på tirsdag mod Malta, hvis håbet skal bevares. Samtidig skal Bulgarien sætte point til. Landsholdet kan maksimalt nå andenpladsen i gruppe B og sikre sig to playoff-kampe om en VM-billet.

Olsen og co. er selv med to sejre i overhængende fare for at slutte dårligst i toer-regnskabet på tværs af de ni europæiske VM-kvalifikationsgrupper. Det er kun de otte bedste, der skal ud i playoff.

Få her et overblik over, hvad der er på spil i de enkelte kvalifikationsgrupper.

Gruppe A:

Belgien har et forspring på fem point til Kroatien på andenpladsen, men de to tophold mødes fredag i Zagreb. Skulle det belgiske landshold tabe, får holdet en ny chance for at sikre den direkte VM-kvalifikation på tirsdag hjemme mod gruppens bundhold fra Wales. Kroatien er næsten sikre på playoff med aktuelt 11 point i toer-regnskabet før de to sidste spillerunder.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Jo, men så skal kroaterne ikke få flere point i de to sidste kampe mod Belgien og Skotland. Danmark kan selv nå 12 point i toer-regnskabet, men har en langt dårligere målscore end Kroatien.

Gruppe B:

Danmark (12 point) kæmper for at overhale Bulgarien (13 point) på gruppens andenplads for at sikre sig chancen for playoff. Det kræver sandsynligvis sejre over gruppens tophold Italien, der allerede har booket en VM-plads, samt Malta i de to sidste gruppekampe. Bulgarien møder Armenien ude og Tjekkiet hjemme i de to sidste kvalifikationskampe. Bulgarien har aktuelt syv point i toer-regnskabet, mens Danmark har ni point.

Gruppe C:

Tyskland har stort set sikret sig VM-kvalifikationen med et forspring på fem point til Sverige på andenpladsen før de to sidste spillerunder. Østrig jagter Sverige på andenpladsen, og da svenskerne både skal møde Østrig og Tyskland kan der nå at ske store ændringer. Med en sejr fredag i et opgør mod Irland kan Tyskland endegyldigt sikre VM-pladsen, mens Sverige med en sejr over Østrig kan garantere en plads i playoff. Sverige har aktuelt 11 point i toer-regnskabet.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Det ser svært ud i forhold til Sverige, der har en bedre målscore end Danmark og derfor ikke må flere point. Skulle Østrig overhale Sverige i gruppen, så vil østrigerne være bedre end Danmark i toer-regnskabet.

Gruppe D:

Holland har næsten vundet rub og stub og er videre til VM, mens tre lande kæmper om andenpladsen. Ungarn har 14 point med Tyrkiet og Rumænien bag sig på hver 13 point. Rumænien har på papiret det nemmeste slutprogram mod Andorra og Estland, mens både Ungarn og Tyrkiet skal møde det hollandske tophold. Ungarn har aktuelt 11 point i toer-regnskabet.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Ja. Hvis Danmark selv slår Italien og når op på 12 point i toer-regnskabet, så kan Morten Olsens mandskab håbe på, at toeren i denne gruppe er dårligere.

Gruppe E:

Schweiz kan med uafgjort i fredagens udekamp mod Albanien spille sig selv til VM. Skulle det glippe, så har det suveræne tophold en ny chance tirsdag mod Slovenien. Den største spænding gælder andenpladsen, hvor hele fire hold kan ende. Island har aktuelt 13 point på andenpladsen, mens Slovenien (12 point), Norge (11 point) og Albanien (10 point) følger efter. Island tager lige nu 13 point i toer-regnskabet.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Ja, Danmark skal håbe på, at et af gruppens øvrige hold går forbi Island. Norge har aktuelt fem point i toer-regnskabet, mens Slovenien har seks og Albanien syv point.

Gruppe F:

Rusland på 18 point kæmper indædt med Portugal på 17 point om den direkte kvalifikation til VM. Rusland slutter af ude mod Luxembourg og Aserbajdsjan, mens Portugal hjemme møder Israel og Luxembourg. Både russerne og portugiserne er stort set sikre på playoff, hvis de slutter på andenpladsen. Aktuelt har Portugal 11 point i toer-regnskabet. Israel har en lille teoretisk mulighed for at indhente portugiserne og snuppe andenpladsen.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Nej, det virker usandsynligt, at både Rusland og Portugal går helt i stå i et forholdsvist nemt afslutningsprogram.

Gruppe G:

Bosnien-Hercegovina og Grækenland kæmper en drabelig kamp om gruppens førsteplads med hver 19 point. "Taberen" er sikker på en plads i playoff med aktuelt 13 point i toer-regnskabet. Bosnien slutter af mod Liechtenstein og Litauen, mens grækerne står over for Slovakiet og Liechtenstein.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Nej, det kan overhovedet ikke lade sig gøre.

Gruppe H:

Det er helt åbent, hvem der løber med første- og andenpladsen. England topper med 16 point, men Ukraine (15 point), Montenegro (15 point) og Polen (13 point) kan også skimte førstepladsen. Fredag brager England og Montenegro sammen, mens Ukraine og Polen tørner sammen. Ukraine på gruppens andenplads har aktuelt 12 point i toer-regnskabet.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Ja, det kan godt lade sig gøre. Ukraine kan dog blive svære at indhente i toer-regnskabet på grund af holdets målscore.

Gruppe I:

Spanien skal blot hente en sejr i en af kampene mod Hviderusland og Georgien for at vinde gruppen. Frankrig er fortsat i spil til førstepladsen, men den virker alligevel langt væk, da holdet kun mangler at møde Finland. Franskmændene er som minimum sikre på en playoff-plads.

* Kan Danmark håbe på hjælp? Nej, det er udelukket.

Det aktuelle toer-regnskab før de to sidste spillerunder i VM-kvalifikationen:

Grækenland 16 point, 8-4

Frankrig 14 point, målscore 12-6

Island 13 point, 14-13

Ukraine 12 point, 10-4

Portugal 11 point, 11-8

Sverige 11 point, 10-7

Kroatien 11 point, 7-4

Ungarn 11 point, 13-12

Bulgarien 7 point, 5-5 *

* Danmark er nummer tre i gruppe B, men har ni point i toer-regnskabet. Målscore på 7-9

/ritzau/