OVERBLIK: Sådan vil eksperter ændre partistøtten

Regeringen offentliggjorde onsdag et ekspertudvalgs anbefalinger til mere åbenhed om den økonomiske støtte til de politiske partier.

Her er nogle af udvalgets hovedkonklusioner:

* Der skal være åbenhed om alle private bidrag over en bestemt beløbsgrænse til politiske partier og indvalgte enkeltkandidater. Både om, hvem der giver bidraget, og om bidragets størrelse. I dag skal partierne ikke oplyse beløbet, og enkeltkandidater har hverken pligt til at oplyse beløb eller giver.

* Udvalget nævner 10.000 kroner som en mulig ny beløbsgrænse frem for de 20.000 kroner, som i dag er gældende.

* Der skal afleveres regnskab for alle niveauer af partierne og indvalgte enkeltkandidater. I dag gælder regnskabspligten kun partiernes landsorganisationer. Sammen med den manglende åbenhed om private bidrag bidrager det til, at enkeltkandidater kan samle store pengebeløb, som vælgerne ikke kan følge med i.

* Udvalget foreslår skærpede krav om åbenhed for de bidrag, som partierne modtager fra private foreninger, hvis foreningens hovedformål er at indsamle penge til politiske partier. Det er blandt andet de såkaldte erhvervsklubber, som udvalget sigter til.

* Udvalget foreslår en ordning, hvor partierne skal oplyse det i deres regnskaber, hvis de får bidrag fra en forening, som anvender mere end 50 procent af sin årlige indtægt til støtte til politiske partier, og hvor det enkelte medlem i løbet af et år indbetaler mere end beløbsgrænsen til foreningen.

* Som kompensation for den øgede åbenhed om partistøtten, foreslår udvalget en eventuel forhøjelse af den offentlige partistøtte.

* Udvalget åbner samtidig for at indføre modregning i den offentlige partistøtte, hvis partier modtager store private bidrag. Hvis et politisk flertal ønsker modregning, peger udvalget på delvis modregning ud fra en trappemodel.

* I udvalgets trappemodel vil der ske modregning for private bidrag, der overstiger en vis andel af den offentlige partistøtte. Modregningen skal samtidig øges i takt med omfanget af de private bidrag.

Kilde: Betænkning om åbenhed om økonomisk støtte til politiske partier

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip