OVERBLIK: Ubådskrænkelser er ikke noget særsyn i Sverige

Sverige har sikre beviser for, at der i oktober i Stockholms skærgård skete en såkaldt "undervandskrænkelse", skriver Svenska Dagbladet.

Beviserne fremlægges fredag formiddag ved et pressemøde med den svenske statsminister, Stefan Löfven, forsvarsminister Peter Hultqvist og forsvarschef Sverker Göransson.

Sveriges forsvar brugte i oktober mange ressourcer til lands, til vands og i luften for at tjekke flere vidneudsagn om "undervandsaktivitet" i skærgården uden for Stockholm.

I Den Kolde Krig krænkede ubåde gentagne gange svensk territorialfarvand:

* Da en sovjetisk ubåd i 1980 blev opdaget ved Utö, der er en af de store øer i Stockholms skærgård, begyndte den såkaldte ubådskrise.

* 28. oktober 1981 gik den sovjetiske ubåd U137 på grund uden for Karlskrona - en begivenhed, der gav genlyd i hele verden som "Whisky On the Rocks", fordi ubåden var af Whiskyklassen.

* I oktober 1982 indledte man en ubådsjagt i Hårsfjärd i og omkring et marinebaseområde i Hårsfjärd i den sydlige del af Stockholms skærgård. Den varede et par uger og var intensiv, men nyttesløs.

* I maj 1983 var der ubådsjagt i Sundsvall.

* I august 1983 var der mistanke om ubåd i ved Karlskrona.

* I februar 1984 var der mistanke om ubåd samt fremmede dykkere i Karlskronaområdet.

* I juni 1988 sprængte søværnet 22 dykbomber mod en mistænkt ubåd ved Hävringe.

* I efteråret 1992 blev en mistænkt ubåd angrebet med torpedoer, som var tæt på at sænke den svenske korvet, som affyrede dem.

Der bliver i årene gjort i hundredvis af observationer, og mange klassificeres som krænkelser. Hændelserne ebbede ud i midt i 1990'erne efter Den Kolde Krigs afslutning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip