Overfiskeri: Ny Greenpeace-rapport hænger 20 fiskere ud

En ny rapport fra miljøorganisationen Greenpeace kaster tirsdag lys over problemet med overfiskeri hos store fiskefartøjer i europæiske farvande.

Greenpeace sætter navn på i alt 20 såkaldte monsterbåde, som både bliver beskyldt for at overfiske og bruge destruktive fiskemetoder, heriblandt en båd fra Danmark.

- Vi har i mange år vidst, at EU's fiskeriflåde er alt for stor, og at mange af de både, der fisker indenfor EU's grænser, er både store og destruktive. Netop de store fiskerbåde sidder på meget af det overfiskeri, der finder sted både globalt og indenfor EU's grænser.

- Derfor har vi lavet en liste over 20 af de både, som vi mener udgør det største problem for fiskeriet i EU, siger havbiolog hos Greenpeace, Hanne Lyng Winter.

Ifølge organisationen består det destruktive i, at de store både har stor udsmidning af de fangede fisk, og at mange af bådene bruger såkaldte bundtrawl, som hver dag er med til at ødelægge havbunden.

Hanne Lyng Winter håber derfor, at rapporten kan få fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at skride til handling.

- Det, vi beder både Dan Jørgensen og ministrene i EU om, er at støtte det, vi kalder det fair fiskeri. Det vil sige det skånsomme fiskeri, som fisker uden at ødelægge havbunden, og som ikke medvirker til overfiskeri, siger hun.

For Greenpeace er målet helt at få fjernet bådene fra havet.

- Vores hovedmål er, at nogle af disse både bør skrottes, da de er med til at ødelægge fiskeriet for mindre fiskerbåde, som fisker efter forskrifterne, siger Hanne Lyng Winter, der ved, at opgaven bliver mere end svær at få gennemført.

- Vi ved godt, at bådene ikke bliver fjernet alene ved hjælp af en Greenpeace-kampagne. Men vi håber, at vi kan være med til at skabe en debat om, hvem der skal have lov til at fiske.

- Er det de store både, der sidder på pengene, eller er det de små fiskerbåde, der gør det på den mest bæredygtige måde, spørger Hanne Lyng Winter.

De 20 både, som Greenpeace peger fingre ad i den nye rapport, kommer fra EU-lande som Frankrig, Tyskland, Holland, Spanien og Sverige.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip