Overhus godkender Putins ønske om krigsførelse i Syrien

Overhuset i Rusland har enstemmigt godkendt en anmodning fra præsident Vladimir Putin om, at landets væbnede styrker kan sendes på opgave i udlandet.

Forslaget er møntet på Syrien, og det gælder dels luftvåbnet, dels indsættelsen af soldater i det krigshærgede land.

Det er Syriens præsident, Bashar al-Assad, som har bedt Rusland om militær støtte, oplyser stabschefen i Kreml, Sergej Ivanov.

Rusland har de seneste måneder optrappet sin tilstedeværelse i Syrien, hvortil russerne har sendt både militært personel og avancerede våbensystemer.

Fra et center i nabolandet Irak skal kampflyenes missioner koordineres med blandt andre USA, som også kaster bomber over Syrien.

Kreml oplyser, at Putin onsdag bad Overhuset tage stilling til forslaget om, at landets væbnede styrker kan operere uden for landets grænser.

Anvendelsen af Ruslands væbnede styrker "vil være funderet på folkerettens anerkendte principper og normer".

Flere medier har ifølge nyhedsbureauet Reuters rapporteret, at russiske kampfly allerede har været på opgaver i Syrien.

Putin mødtes mandag med den amerikanske præsident, Barack Obama, i forbindelse med FN's Generalforsamling.

De to ledere er enige om, at der skal findes en løsning i Syrien snarest, men de er ikke enige om, hvordan løsningen skal se ud.

Putin ønsker præsident Bashar al-Assad siddende som en stærk mand i Damaskus. Omvendt mener Obama, at Assad umuligt kan blive på posten, da han har "slagtet" sin egen befolkning med tøndebomber.

Sidst parlamentet gav grønt lys til at anvende styrkerne uden for Rusland var sidste år, da den ukrainske sortehavshalvø Krim blev erobret og siden annekteret.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip