Overlæge om MRSA-liste: Svinebønder bliver diskrimineret

Når der handles svinekød i det lokale supermarked, er det ikke oplyst, hvilken landmand kødet kommer fra.

Derfor nytter det ikke at offentliggøre navne på en række svineproducenter, der er blevet testet for MRSA-smitte i deres besætning, mener overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.

Det var i perioden fra 2008 til 2011, at Fødevarestyrelsen testede en række svinebesætninger for smitten. Efter testene søgte journalister aktindsigt i resultaterne, men endte med at blive afvist.

Efterfølgende har Ombudsmanden slået fast, at der er tale om væsentlige miljøoplysninger, og at der ikke er grundlag for at tilbageholde dem. Den afgørelse tager Statens Serum Institut til efterretning, fastslår Robert Skov.

- Men vi er meget bekymret for, at det vil medføre diskriminering af de personer, der bor på de gårde, der offentliggøres. Vi indgav derfor indsigelse mod den foreløbige afgørelse på dette grundlag, siger han og uddyber:

- Vi mener fortsat, at det er et alvorligt problem, og navnene burde af denne grund ikke offentliggøres, men vi tager afgørelsen til efterretning.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har onsdag indgivet stævning mod Fødevarestyrelsen, fordi den mener, at de enkelte svineproducenter ikke skal offentliggøres ved navn.

Landmændene mener blandt andet, at det kan gå ud over den enkelte producent, hvis hans navn bliver offentliggjort. Det er Robert Skov enig i.

- Det vil føre til en urimelig diskriminering af de få besætninger, hvor status er kendt, mens alle de besætninger, som er MRSA-positive - men ikke kendt - ikke bliver offentliggjort, siger han og tilføjer:

- Det gør det også svært for mig at se, hvad man som forbruger får ud af offentliggørelsen.

Overlægen mener ikke, at man som forbruger kan tage individuelle forholdsregler, og at det på den måde ikke gavner, at "de få kendte MRSA-positive besætninger offentliggøres".

Ifølge Statens Serum Institut blev 649 personer sidste år smittet med MRSA CC398, som er en særlig type, der er tæt knyttet til svin. Ind til videre er 444 blevet smittet i år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip