Overlæge: Seksuel overførsel af zikavirus er ligegyldig

Skrevet af admin

03/02/2016

Mest læste i dag

Der er ingen grund til at være bekymret for spredningen af den frygtede zikavirus, hvis det skulle blive endeligt bekræftet, at virussen også kan overføres seksuelt.

Det understreger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut over for Ritzau.

- For epidemiens spredning er det ligegyldigt. Det kan godt være, at der er en enkelt, der kan blive smittet på den måde, men for epidemiens spredning er det myggene, der betyder noget.

Spørgsmål: Men hvis det viser sig, at virussen kan overføres seksuelt, så er det vel ikke helt ligegyldigt?

- Det sker så sjældent, at det ikke betyder noget. Det er simpel matematik. Det er så lille en faktor, at det rent statistisk kan ignoreres, siger overlægen.

- Det, der er vigtigt, er at få myggene under kontrol. Den potentielle seksuelle overførsel er en mindre ting i forhold til det, der virkelig driver epidemien.

Han fortæller desuden, at hvis det skulle ske, at smitten bliver båret fra person til person, så er det ikke en virus, der kan bæres videre som for eksempel klamydia.

- Det er meget svært at forestille sig, at en person, som er blevet smittet af en anden person, skulle få en tilstrækkelig stor mængde virus i sig til at kunne smitte videre. Så er vi virkelig ude i det teoretiske.

Tidligere onsdag kom det frem, at den første person i USA er blevet smittet med zikavirus. Det formodes, at smitten er blevet seksuelt overført, men det er ikke endeligt bekræftet.

Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos babyer. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

Zikavirus spredes primært af myggearten Aedes, som er udbredt på store dele af kloden.

/ritzau/