Overraskelses-angreb: Grå beton er kunsten

Vi bygger veje, bygninger, trapper og broer med beton. Men det er mere sjældent, at vi bruger det faste materiale, som tit betragtes som kedeligt og gråt, til at bygge kunst med. Det gør kunstner Esben
Klemann, når han kreerer mellem 12 og 15 skulpturer, som bliver placeret udvalgte steder rundt om i Vejen Kommune.

- Jeg kan godt lide den hårdhed, beton har og alle nuancerne i det. Selvom det er gråt, så fanger det lyset. Man kan virkelig opnå en fin detalje i sådan en betonoverflade, begrunder Esben Klemann sit valg af beton som materiale.

Men der er også en anden grund til at Vejen Kommune skal pyntes med beton.

- Beton findes alle steder, da det tit er det, man bygger med. Det gør, at jeg kan bygge mine ting ind i den organisering, der er der i forvejen. Jeg kan smelte det ind i omgivelserne, fortæller Esben Klemann, der i begyndelsen af april gik på jagt og over to dage kørte rundt i Vejen Kommune for at finde de helt rigtige steder at placere sin betonkunst.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Dem fandt han i Skodborg, Bække, Øster Lindet, Gesten, Jels, Holsted, Rødding, ved Kongeåen, Glejbjerg og Vejen. Det er håbet, at taler et af værkerne til folk midt i deres hverdag, så vil de måske få lyst til at drage rundt i Vejen Kommune på jagt efter de andre betonskulpturer.

- Det er en slags overraskelsesangreb, jeg laver på folk, når de møder kunsten i bybilledet, hvor de ikke ville have forventet det. Når du går hen ad fortorvet, har du jo ikke besluttet dig for at gå på kunstmuseum, og så bliver du overrasket, når du så mødes af kunst. Umiddelbart tror jeg, at folk vil tænke, hvad er det, og den stemning vil gøre dem åbne over for nye ting og forhåbentligt få dem til at gå hen og kigge nærmere på det og se, at der er en intention med det, siger Esben Klemann.

Gamle og nye betonværker spiller sammen
Esben Klemann laver udstillingen EgnsBetoN i samarbejde med Vejen Kunstmuseum. Vejen Kunstmuseum valgte til Kulturligt Festivalen at satse på et skulpturprojekt, der skal gå ud i billedhuggerens Niels Hansen Jacobsens egn, Vejen Kommune, med afsæt i hans hovedværk, Troldespringvandet. Et springvand lavet i beton.

- Det sjove ved det her projekt er, at der står nogle ting i forvejen fra fortiden, så det er sjovt at sætte mine skulpturer i nærheden, så de kommer til at spille sammen. Niels Hansen Jacobsens ting er fortællende, mens mine er mere abstrakte. Hans værker fortæller nok mere historie, mens jeg mere forholder mig til byrummet, fortæller Esben Klemann.

Det har taget Esben Klemann mellem en uge til en måned at lave hver en form i flamingo. Formene bliver efterfølgende sendt til Vejen, hvor de fyldes med beton. Efter to eller tre dage, kan formene fjernes, betonen er hærdet og skulpturen færdig.

Lav din egen kunst
Når udstillingen på EgnsBetoN åbner Kulturligt Festivalen i Vejen den 23. august, kan folk selv forsøge at lave forme i flamingo og støbe dem i hærdet gisp. Skulpturerne i Vejen Kommune bliver stående frem til foråret 2015.

Kulturligt Festivalen i Vejen åbner med fernisering på udstillingen EgnsBetoN den 23. agust kl. 15-20 hos Vejen Kunstmuseum. Efter taler og musik åbner et kulturværksted på Museumspladsen kl. 16-18. Det er gratis at deltage.  

 

Dagens Gossip