Overskuddet på betalingsbalancen falder

I den første sommermåned, juni, var der et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 10,5 milliarder kroner. Det svarer til et fald på 3,2 milliarder kroner i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og eksporten går samme vej - ned. I juni faldt eksporten med 3,7 procent i forhold til juni 2013, viser tallene. En del af tilbagegangen kan tilskrives et stort fald i olieeksporten til Storbritannien.

- Der er også tilbagegang at spore i eksporten til vores største eksportmarkeder i såvel Tyskland som Sverige. Dagens tal må derfor også samlet set tolkes som svagt skuffende og giver grund til en stigende tvivl om opsvingets styrke herhjemme, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Chefanalytikeren påpeger, at tallet for juni ikke er påvirket af de nyligt indførte sanktioner fra Rusland.

- Der er dog ingen tvivl om, at Ruslands sanktioner mod Vesten vil komme til at påvirke såvel eksporttallene som erhvervstilliden over de kommende mange måneder, siger Tore Stramer.

- Det er selvfølgelig uheldigt i den nuværende situation, hvor såvel dansk som europæisk økonomi er i gang med at genfinde vækstsporet. Når det er sagt, har sanktionerne umiddelbart ikke en størrelse, der er tilstrækkeligt til at afspore opsvinget, siger han.

Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank, siger, at der skal bedre takter til i eksporten, hvis den skal trække dansk økonomi frem i et rigtigt opsving. Samtidig peger han på, at konflikten mellem Rusland og Ukraine vil få negativ betydning for europæisk økonomi.

- Hvor meget er stadig et åbent spørgsmål. Men falder de negative konsekvenser herfra sammen med, at tysk økonomi af sig selv er ved at gå lidt ned i gear, kan det blive svært at fastholde den moderate fremgang i dansk økonomi, siger seniorøkonomen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip