Oversvømmede serbere kan ende i flygtningelejr i Danmark

50.000 serbere kan være på vej til en flygtningelejr uden for Aarhus.

Sådan lyder ambitionen fra den danske hjælpeorganisation EU-Katastrofe, der selv opererer i Serbien, hvor store mængder regn i midten af maj førte til voldsomme oversvømmelser i store dele af det centrale Serbien.

Planlægningen af en flygtningelejr i Danmark er stadig på et tidligt stadie. Det er et omfattende og tidskrævende arbejde, siger indsatsleder i EU-Katastrofe, Henrik Kalmer, til Ritzau.

- Vi har sendt mails ud til byrådspolitikerne i Aarhus, og vi har kontaktet to ingeniører, som ved noget om brandsikkerhed og sanitetsforhold.

- Det svære bliver ikke at lave toiletter til 50.000, det kan man klare på Roskilde Festival. Det svære bliver at finde det rigtige sted og få de nødvendige tilladelser. Det kan tage lang tid, siger Henrik Kalmer, der i øjeblikket befinder sig i Serbien.

Organisationen frygter, at op mod 250.000 serbere kan ende på flugt, og EU-Katastrofe vil gerne hjælp dem alle i tre flygtningelejre i Nordeuropa. Ud over Aarhus vil de gerne åbne lejre i henholdsvis engelske Dover og tyske Hannover. Hver skal kunne huse 100.000 flygtninge.

Det er dog ingen selvfølge, at projektet om en flygtningelejr i Aarhus bliver til virkelighed eller bliver nødvendigt. Tilføres der ekstra støtte fra EU eller enkelte lande, kan det bidrage til hurtigere oprydning og retablering i Serbien, siger Henrik Kalmer.

4500 drikkevandsbrønde mangler at blive desinficeret og renset, lige som huse, veje og andet infrastruktur skal genopbygges.

Bliver brøndene ikke renset, og bliver druknede dyr ikke fjernet fra markerne, som også skal pløjes, kan det ifølge EU-Katastrofe medføre store sundhedsfarlige mængder af kolibakterier, der kan føre til en koleraepidemi.

Desuden er der flere oversvømmede kulminer i Serbien, hvilket giver store problemer med at forsyne kræftværkerne.

EU-Katastrofes advokat har været i kontakt med myndighederne i Dover, lige som Henrik Kalmer selv mellemlander i Hannover på vej hjem fra Serbien for at iværksætte arbejdet der.

I Aarhus er man ikke bekendt med henvendelsen fra EU-Katastrofe, oplyser pressechef i Aarhus Kommune, Niels Buch, til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip