Overvismand undsiger Thorning: Intet tegn på opsving

Helle Thorning-Schmidt (S) sagde i sin nytårstale, at vi er ved et opsving i dansk økonomi. Men det har overvismand og medlem af Det Økonomiske Råd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen dog svært ved at tro på.

- Hvis vi ser på de hårde facts, så er det meget svært at få øje på et opsving, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til TV 2 Finans.

Sidste år så man nogle positive tegn på, at den danske økonomi var ved at vende. Blandt andet at bruttonationalproduktet (BNP) var steget mere end ventet i tredje kvartal af 2013.

Men overvismanden mener ikke, at denne stigning er et tegn på et generelt opsving i økonomien, som statsministeren ellers talete om i sin nytårstale.

- Man kunne vælge at hæfte sig ved det beskedne svup opad i BNP, men det dækker desværre ikke over et "stemningsskift" eller et selvdrevet, underliggende opsving, siger han til TV 2 Finans.

Han påpeger, at det, der skal trække væksten, ikke er kommet i gang endnu.

- Der er ikke for alvor kommet gang i noget af det, vi gerne vil have gang i, nemlig produktion og beskæftigelse, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

En af de ting, der skal få landet ud af den økonomiske krise, er, at der kommer gang i forbruget hos de private, påpeger han og hæfter sig ved, at der netop ikke er kommet gang i det private forbrug og de private investeringer.

Han mener, at den tillidskrise, der er mellem private forbrugere og virksomheder skal tø op, før det sker.

- Den positive udvikling i den indenlandske efterspørgsel kommer dermed overvejende fra offentligt forbrug og investering. Det kan være fint nok, men det er bare ikke et tegn på stemningsskifte, siger han.

Overvismanden spår dog, at dansk økonomi vender sig til noget positivt i 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip