OW Bunker agerede bank for underleverandør

Det grundstødte olieselskab OW Bunker kan have tabt 750 millioner kroner i Singapore på at finansiere oliekøb for en økonomisk svag samarbejdspartner.

Arvid Andersen, der er advokat for ledelsen i OW Bunkers singalesiske datterselskab Dynamic Oil Trading (DOT), bekræfter over for Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans, at den påståede svindelsag handler om såkaldt "credit sleeving".

Det er en betegnelse, der bruges, når en tredjepart hjælper med at finansiere et køb for en partner, der ikke selv har penge eller tilstrækkelig kreditværdighed til at gennemføre det.

Metoden er almindelig kendt i shippingmiljøet, og ifølge en person tæt på OW Bunkers datterselskab i Singapore har DOT finansieret store mængder olie for især den lokale samarbejdspartner Tankoil Marine Services.

Ifølge kilden har DOT købt olien af et raffinaderi og solgt den videre med en ganske lille fortjeneste til Tankoil. Dermed kunne DOT bogføre en hurtig gevinst - men kun på papiret, da salget sker på kredit og først afregnes efterhånden, som olien videresælges til rederier.

Metoden er særligt risikabel, fordi der er tale om store mængder, og fordi man i sådanne situationer ikke kan tage pant i olien i modsætning til salg til rederier, hvor leverancen er beskyttet af internationale maritime regler. Dermed kan det sidestilles med et usikret lån.

Ifølge advokat Arvid Andersen er det netop "sleeving", der ligger bag OW Bunkers beskyldninger om svindel mod DOT's ledelse.

Arvid Andersen oplyser, at der er tale om en enkelt samarbejdspartner, hvor kreditterne er blevet alt for store, og også større end DOT's ledelse havde tilladelse til.

- Det er et engagement, der er oparbejdet gennem en længere periode, siger han til Finans.

Branchekilder vurderer over for Finans, at det kan være økonomiske problemer i Tankoil, der har forårsaget det skønnede tab i OW Bunkers datterselskab.

OW Bunker har politianmeldt to ledende medarbejdere i DOT i forbindelse med sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Tankoil eller OW Bunkers ledelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip