OW Bunker: Fra investoryndling til erstatningssag

Skrevet af admin

15/11/2014

Mest læste i dag

OW Bunker indgav 7. november en konkursbegæring efter en turbulent periode med to nedjusteringer og en svindelsag.

Her er en kronologisk gennemgang af OW Bunkers forvandling fra investorernes yndling til selskabets kollaps:

*28. marts

OW Bunker får en forrygende debut på børsen. På den første handelsdag stiger aktien i selskabet fra 145 kroner til 175 kroner. Omkring 20.000 privatpersoner udnyttede børsnoteringen til at købe OW Bunker-aktier.

* Oktober

Selskabet nedjusterer sine finansielle forventninger for 2014. Begrundelsen er ifølge selskabet et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger. Selskabet siger, at det har "taget tiltag til at minimere risici mod yderligere fald i olieprisen", men aktiemarkedet reagerer meget negativt.

To uger senere kommer endnu en nedjustering. Administrerende direktør Jim Pedersen fastslår i den forbindelse, at OW Bunker "er dækket godt ind for resten af året."

* 5. november

OW Bunker meddeler, at man har lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i et datterselskab i Singapore.

Desuden viser en ny opgørelse, at selskabet har urealiserede tab på 150 millioner dollar i forbindelse med risk management-kontrakter. Den ansvarlige for OW Bunkers risikostyring fyres omgående.

OW Bunker forhandler med sine kreditorer om fremtiden.

* 6. november

Samtalerne med kreditgiverne giver intet godt nyt, og OW Bunker melder om morgenen rekonstruktion til skifteretten i Aalborg for at se, om "der kan dannes grundlag for fortsat drift af selskaberne, herunder et grundlag for tilførsel af yderligere kapital eller anden tilsvarende løsning".

* 7. novembe

Selskabet oplyser, at det ikke har været muligt at finde en holdbar løsning og indgiver derfor en konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg. Samtidig politianmelder selskabet to ledende medarbejdere i det svindelmistænkte datterselskab i Singapore.

* 13. november

Tre danske olieselskaber mener, at de har penge til gode for i alt 25,6 millioner kroner, skriver branchemediet Shippingwatch.

*15. november

Dansk Aktionærforening fortæller, at køen af utilfredse private investorer, der ønsker at søge om erstatning oven på konkursen, nu er på over 5000. I alt har 5004 private investorer kontaktet Dansk Aktionærforening for at søge erstatningskrav. Kravet kan løbe op i 268 millioner kroner beregnet ud fra aktiens slutkurs, inden fondsbørsen indstillede handlen.

/ritzau/